Αρχική>Διατροφή & Aσκηση> Τροφές με αντιμικροβιακή /αντισηπτική δράση

Τροφές με αντιμικροβιακή /αντισηπτική δράση

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

338

Print article Send to a friend Facebook Twitter

 

 

 

Της  Κάλλιας Θ. Γιαννιτσοπούλου
         MSc, MBA, SRD
         Κλινικής Διαιτολόγου- Διατροφολόγου
 
 
 
 
Tώρα που οι θερμοκρασίες έπεσαν οι ιώσεις άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους. Για να περάσουμε, όμως, φέτος έναν ήρεμο χειμώνα χωρίς ιώσεις, δεν πρέπει να αρκεστούμε μόνο στο συχνό πλύσιμο των χεριών και στην αποφυγή κλειστών χώρων όπου συνωστίζονται πολλοί, αλλά να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση και στη διατροφή μας.
 
Διατροφή και ανοσοποιητικό σύστημα
 
 Σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού παίζουν -μεταξύ άλλων- τα λευκά αιμοσφαίρια και ορισμένες ουσίες των τροφών που είναι απαραίτητες για τις λειτουργίες που συνδέονται με αυτά. Για παράδειγμα, τα αντιοξειδωτικά (π.χ. οι βιταμίνες A, C, E και το σελήνιο) δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες που εισέρχονται στον οργανισμό ή παράγονται σε αυτόν, κάνοντας τα κύτταρα πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις και ιώσεις.
Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα συντελούν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ η έλλειψη φυλλικού οξέος έχει συνδεθεί με τη διατάραξη της ανάπτυξης των λευκοκυττάρων.
 
Συστατικά που ενδυναμώνουν τον οργανισμό
·         Βιταµίνη Α
·         Βιταµίνες Β12, Β6   
·         Φυλλικό οξύ
·         Βιταµίνη C
·         Βιταµίνη Ε
·         Μαγνήσιο
·         Σελήνιο
·         Σίδηρος
·         Ψευδάργυρος
·         Ω-3 λιπαρά οξέα
 
 
Τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό
 
 Εκτός από τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά, υπάρχουν και ορισμένα τρόφιμα που έχουν συνδεθεί με την προστασία του οργανισμού από το τις ιώσεις.
1.      Κρεμμύδι: περιέχει κερκετίνη, μια ουσία με αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή και αντισηπτική δράση.
2.      Σκόρδο (σε μεγάλες ποσότητες): χάρη στην αλισίνη, έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και διεγείρει την παραγωγή λευκοκυττάρων.
3.      Ζωικές πρωτεΐνες : αποτελούν την πρώτη ύλη ώστε ο οργανισμός να συνθέσει τα αντισώματα.
4.      Ρίγανη: περιέχει θυμόλη και καρβακρόλη που προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες και αναστέλλουν την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων.
5.      Μέλι: Ένα ένζυμο που βρίσκεται στο μέλι απελευθερώνει υπεροξείδιο του υδρογόνου, βοηθώντας το σώμα να καταπολεμήσει τη μόλυνση και να αποτρέψει την ανάπτυξη βακτηριδίων.
6.      Λεμόνι: Καταπολεμά αποτελεσματικά τα βακτήρια που προκαλούν την ακμή και λόγω της βιταμίνης C και δρα ως αντιοξειδωτικό κατά των ασθενειών που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στο σώμα.
7.      Δεντρολίβανο: Περιέχει καφεϊκά και ροσμαρινικά οξέα, ισχυρούς αντιοξειδωτικούς και αντιφλεγμονώδεις παράγοντες που έχουν επίσης ισχυρές αντισηπτικές ιδιότητες.
 
Συμβουλές για ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
 
  •             Τρώτε φαγητά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά
  •             Ασκηθείτε για έναν υγιεινό τρόπο ζωής
  •              Κοιμηθείτε καλά
  •             Αυξήστε την κατανάλωση σε φρέσκα φρούτα
  •             Αποφύγετε το κάπνισμα
  •             Τήρηση των κανόνων υγιεινήςΑποφύγετε το αλκοόλ
 
Δοκιμάστε να εντάξετε τις τροφές που προαναφέρθηκαν στην διατροφή σας, ώστε να προστατευτείτε από διάφορες ιώσεις και να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα!
 
            Πηγή :     www.somaygies.gr.  
 
 
        Μένουμε στο σπίτι. Δημιουργούμε τη δική μας μοναδική πάνινη κούκλα και χαλαρώνουμε... "χειροτεχνώντας"
                                 
 
 
 

 

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

338

Print article Send to a friend Facebook Twitter

Δεν συλλέγουμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα εκτός εάν εσείς επιθυμείτε να μας στείλετε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email)
για εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο (newsletter)