Αρχική>Ποιότητα Ζωής>Εναλλακτικές Θεραπείες> Σχετικά με την Ομοιοπαθητική Θεραπεία

Σχετικά με την Ομοιοπαθητική Θεραπεία

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

423

Print article Send to a friend Facebook Twitter

 Κωνσταντίνος Τσιτινίδης

Ακτινολόγος, Ομοιοπαθητικός
Πρόεδρος Ε.Ε.Ο.Ι
 
 
Τι είναι Ομοιοπαθητική Ιατρική;
H Oμοιοπαθητική είναι ένα τεκμηριωμένο επιστημονικό σύστημα, μία απολύτως φυσική μέθοδος θεραπείας,που βασίζεται σε θεραπευτικούς νόμους. Στοχεύει στην ενίσχυση του οργανισμού κινητοποιώντας τις αμυντικές του δυνάμεις και αποκαθιστώντας την διαταραγμένη του υγεία.Η θεραπεία εστιάζεται στη συνολική εικόνα των συμπτωμάτων του ασθενή και όχι μόνο στην εικόνα της νόσου από την οποία πάσχει.Αυτό σημαίνει ότι δύο άτομα που έχουν την ίδια αρρώστια μπορεί να χρειάζονται δύο διαφορετικά θεραπευτικά σχήματα και φάρμακα.
 
Τι είναι η Κλασική Ομοιοπαθητική και σε τι διαφέρει από τη μοντέρνα ομοιοπαθητική;
Η Κλασική Ομοιοπαθητική είναι ο τύπος της Ομοιοπαθητικής που διδάχθηκε από τον ιδρυτή της τον Dr. Hahnemann ο οποίος υποστήριζε ότι σε μια δεδομένη στιγμή μόνο ένα ομοιοπαθητικό φάρμακο πρέπει να χορηγείται στον ασθενή.Η διαδικασία να ανακαλύψει κανείς το σωστό ομοιοπαθητικό φάρμακο είναι πολύ κουραστική και απαιτεί μεγάλη έρευνα εκ μέρους του θεράποντος ιατρού.Αλλά τα θεραπευτικά αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και πολύ ικανοποιητικά.Αρκετοί ομοιοπαθητικοί ιατροί που δεν ξέρουν ποιο είναι το κατάλληλο φάρμακο που πρέπει να χορηγήσουν ή δεν έχουν χρόνο να πάρουν ένα λεπτομερές ιστορικό και  να το μελετήσουν μπορεί να χορηγούν τρία,τέσσερα και μέχρι είκοσι διαφορετικά φάρμακα συγχρόνως, ελπίζοντας ότι το κατάλληλο θα συμπεριλαμβάνεται σε αυτά. Αυτή είναι η μη-κλασική μορφή της ομοιοπαθητικής και δε δίνει τα θεραπευτικά αποτελέσματα που έχει η Κλασική Ομοιοπαθητική.
 
Σε ποιες ασθένειες ενδείκνυται; Σε ποιους ασθενείς μπορεί να εφαρμοστεί;
Το θεραπευτικό φάσμα της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής είναι ευρύτατο, χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι αποτελεί πανάκεια για κάθε νόσο. Εφαρμόζεται σε όλες τις παθήσεις εκτός απ’ αυτές που αναμφισβήτητα απαιτούν χειρουργική επέμβαση και σε βαριές μη αναστρέψιμες παθολογοανατομικές βλάβες. Όμως και στη χειρουργική μπορεί να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια:  π.χ. σε  ένα κάταγμα  παράλληλα με την χειρουργική αντιμετώπιση ο ασθενής μπορεί να πάρει ομοιοπαθητικά φάρμακα ώστε το κάταγμα να πορωθεί πιο γρήγορα. Επίσης πριν και μετά από μια χειρουργική επέμβαση μπορεί να χορηγηθούν ομοιοπαθητικά φάρμακα πού βοηθάνε σημαντικά στην επούλωση του τραύματος και στη μείωση του πόνου. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα επιδρούν  θετικά σε πολλές νοσολογικές καταστάσεις στα διάφορα συστήματα του οργανισμού, είτε πρόκειται για ασθένειες σωματικές (πεπτικού , αναπνευστικού, κυκλοφορικού, δέρματος κ.λ.π.) είτε ψυχικές (αγχώδεις εκδηλώσεις, διαταραχές συναισθήματος, συμπεριφοράς, ύπνου κ.λ.π.). Αποτελεσματική είναι η Ομοιοπαθητική τόσο σε χρόνιες όσο και οξείες νόσους. Εφαρμόζεται με επιτυχία όχι μόνο στον ενήλικο αλλά και σε άτομα γεροντικής ηλικίας και στα παιδιά ανεξαρτήτως ηλικίας. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι για την ομοιοπαθητική  δεν υπάρχουν ασθένειες αλλά ασθενείς. Αυτό προκύπτει από το ότι στην Ομοιοπαθητική ο πάσχων άνθρωπος αντιμετωπίζεται σαν μια αδιαίρετη ενότητα αλληλοεπηρεαζόμενων ψυχικών, διανοητικών και σωματικών λειτουργιών και όχι σαν τα διαφορετικά τμήματα μιας μηχανής.
Με την Ομοιοπαθητική συνήθως βελτιώνεται συνολικά ο πάσχων οργανισμός και όχι μόνο το σύμπτωμα που οδήγησε τον ασθενή στον ιατρό.Γι’ αυτό και πολλές φορές δεν έχει νόημα η ερώτηση «έχετε φάρμακο για την τάδε νόσο ».
Τέλος η Ομοιοπαθητική μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια σε επείγουσες καταστάσεις (κρίση άσθματος, αλλεργικές αντιδράσεις κ.λ.π.) όπου η δράση του ομοιοπαθητικού φαρμάκου είναι πολύ γρήγορη και αποτελεσματική.
Η έγκυρη πρόγνωση για το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο συγκεκριμένος ασθενής μπορεί να γίνει μόνο από το θεράποντα ομοιοπαθητικό ιατρό.
 
Τι είναι τα ομοιοπαθητικά φάρμακα;
Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα  παρασκευάζονται από ουσίες που προέρχονται από τη φύση (φυτικής, ορυκτής και σπάνια ζωικής προέλευσης) με φυσικό τρόπο (μία διαδικασία διαδοχικών αραιώσεων και δονήσεων του αρχικού διαλύματος της συγκεκριμένης ουσίας), τα χαρακτηριστικά των οποίων έχουν πλήρως περιγραφεί και ελεγχθεί μέσα από προσεκτικές αποδείξεις πάνω σε ανθρώπους.
Η παρασκευή και η κυκλοφορία τους είναι επίσημα κατοχυρωμένες από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία (κοινοτική οδηγία ΟΔ/92/73/ΕΟΚ της 22/9/1992 και την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας από 1/1/1994 που ακολούθησε).
 
Με ποιόν τρόπο ενεργούν;
Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα ενεργούν σε ολόκληρο τον οργανισμό και ενισχύουν τον αμυντικό του μηχανισμό, με αποτέλεσματη θεραπεία και την ανανέωση συνολικά του ασθενή.
 
Το αποτέλεσμα της Ομοιοπαθητικής στηρίζεται στη αυθυποβολή ;  
Η υπόθεση αυτή είχε διατυπωθεί πριν από αρκετά χρόνια από άτομα που είχαν πλήρη άγνοια της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής στην προσπάθειά του να εξηγήσουν τα εντυπωσιακά , πολλές φορές, θεραπευτικά αποτελέσματά της και θεωρείται πλέον ξεπερασμένη. Στο συγκεκριμένο θέμα όμως επισημαίνουμε τα εξής: α) Γιατί μπορεί να ασκεί αυθυποβολή μόνο ο ομοιοπαθητικός ιατρός και όχι οι άλλοι ιατροί ακόμη και όταν έχουν τίτλους ή μεγάλη εμπειρία ; β)Γιατί άραγε ο ασθενής γίνεται καλά μόνο όταν του χορηγηθεί το ενδεικνυόμενο και όχι το οποιοδήποτε άλλο ομοιοπαθητικό φάρμακο ;γ)Το αποτέλεσμα που μπορεί να έχει η αυθυποβολή είναι συνήθως βρυχυχρόνιο (λίγες ώρες, ημέρες, ή βδομάδες) και όχι μακροχρόνιο όπως είναι το αποτέλεσμα με την ομοιοπαθητική θεραπεία.δ) Η Ομοιοπαθητική έχει θαυμάσια αποτελέσματα στα βρέφη και στα νήπια και βέβαια κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί  ότι σε αυτά ασκείται αυθυποβολή. ε) Η Ομοιοπαθητική Κτηνιατρική η οποία είναι ευρέως διαδεδομένη στο εξωτερικό αλλά τελευταία και στη χώρα μας, έχει πολύ καλά αποτελέσματα στα ζώα και βέβαια και σ’ αυτή την περίπτωση είναι αδύνατο να ασκείται αυθυποβολή.
 
Μήπως είναι επικίνδυνα;
Ποτέ και σε καμία περίπτωση δεν είναι επικίνδυνα, ούτε έχουν καμία από τις  παρενέργειες των χημικών φαρμάκων.
Ο λόγος είναι ότι κατά την διαδικασία παρασκευής τους έχουν αραιωθεί σε τέτοιο βαθμό  ώστε να έχει καταργηθεί οποιαδήποτε πιθανότητα παρενέργειάς τους, ενώ αντίθετα έχει ενεργοποιηθεί η θεραπευτική τους δράση.
Γι` αυτό άλλωστε είναι παντελώς ακίνδυνα για όλες τις ηλικίες (βρέφη, υπερήλικες κ.λ.π.) και σε όλες τις ιδιαίτερες καταστάσεις του οργανισμού όπου άλλα φάρμακα θεωρούνται επικίνδυνα όπως εγκυμοσύνη, γαλουχία, κ.λ.π.
 
Μήπως τα συνηθίζει ο οργανισμός ή εθίζεται σε αυτά;
Όχι γιατί η δράση τους είναι αποκλειστικά ενεργειακή και ποτέ χημική.
 
Τι πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της ομοιοπαθητικής θεραπείας;
 Πρέπει να αποφεύγονται ουσίες που μπορούν να αντιδοτήσουν τη δράση του ομοιοπαθητικού φαρμάκου,όπως:
Καφές, αναψυκτικά, φάρμακα, καλλυντικά και τροφές που περιέχουν καφεΐνη.Κάμφορα, ναφθαλίνη, ευγενόλη(γαρυφαλέλαιο) και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις μενθόλη,χαμομήλι κ.λ.π.
Ο ασθενής πρέπει να επικοινωνήσει με το θεράποντα ομοιοπαθητικό ιατρό αν του συσταθεί η χρήση σκευασμάτων αντιβιοτικών, κορτικοστεροειδών, ορμονικών.  
 
Προκαλούν αντίδραση τα ομοιοπαθητικά φάρμακα;
Ένα μικρό ποσοστό ασθενών, τις πρώτες μέρες μετά την έναρξη της θεραπείας, πιθανόν να παρουσιάσουν εντονότερα για λίγες ώρες ως λίγες ημέρες κάποιο απλό σύμπτωμα όπως πονοκέφαλο, κνησμό κ.λ.π. πού όμως είναι τελείως ακίνδυνο για τον οργανισμό. Αυτό γίνεται γιατί ο οργανισμός κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει την νόσο. Δεν θα πρέπει όμως οι ασθενείς να αποδίδουν οποιαδήποτε συμπτώματά τους- όπως μια καταρροή από ένα κρυολόγημα, μια διάρροια από τροφική δηλητηρίαση, έναν πόνο από ψύξη κ.λ.π.- στην ομοιοπαθητική αγωγή που κάνουν, αλλά θα πρέπει να συμβουλεύονται γι` αυτά τα συμπτώματα εφ` όσον είναι ενοχλητικά τον ιατρό τους. 
 
H ένταση σε μερικά συμπτώματα είναι απαραίτητη για να αρχίσει η θεραπεία;
Όχι. Τις πιο πολλές φορές η θεραπεία επέρχεται χωρίς να παρουσιαστεί ένταση σε κάποια συμπτώματα. Η ένταση των συμπτωμάτων είναι σύνηθες φαινόμενο, αλλά δεν είναι απαραίτητο μέρος της θεραπείας.
 
Πώς διατηρούνται τα ομοιοπαθητικά φάρμακα;
Πρέπει να φυλάσσονται μακριά από έντονες μυρωδιές, σε μέρη δροσερά και μακριά από ηλεκτρομαγνητικά πεδία (δηλαδή TV, κινητό τηλέφωνο κ.λ.π.). Επίσης να μην φυλάσσονται στο ψυγείο και να μην εκτίθενται σε ηλιακή ακτινοβολία.
 
Πόσο διαρκεί μία αγωγή και από τι εξαρτάται;
Σε μία οξεία ασθένεια, το θεραπευτικό αποτέλεσμα είναι άμεσο  και επιτυγχάνεται σε σύντομο χρόνο. Στις χρόνιες περιπτώσεις όμως δεν είναι δυνατόν-τις περισσότερες φορές τουλάχιστον-να υπάρξει άμεσο θεραπευτικό αποτέλεσμα, ιδιαίτερα όταν οι ασθενείς έχουν έλθει στην ομοιοπαθητική, αφού δοκίμασαν πρώτα όλες τις άλλες μεθόδους χωρίς επιτυχία. Επειδή η ομοιοπαθητική δρα κινητοποιώντας τον αμυντικό μηχανισμό του οργανισμού, η διάρκεια της θεραπευτικής αγωγής εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την κατάσταση του μηχανισμού αυτού. Έτσι για κάποιον μπορεί να φτάσει ενός μηνός θεραπεία ενώ για κάποιον άλλον να χρειάζονται και χρόνια.
 
Πρέπει ο ασθενής να συνεχίζει επ` άπειρον την ομοιοπαθητική αγωγή;
Όχι. Από την στιγμή που θα αισθανθεί καλά, συμβουλευόμενος και τον ομοιοπαθητικό ιατρό του, μπορεί να σταματήσει την αγωγή του και να επανέλθει στον ιατρό μόνο σε περίπτωση υποτροπής της αρχικής ασθένειας ή σε εμφάνιση κάποιας άλλης.
 
Τι γίνεται αν παρουσιαστεί οξύ πρόβλημα κατά την διάρκεια της θεραπείας;
Αν παρουσιαστεί κάποιο οξύ πρόβλημα όπως κρυολόγημα, διάρροια, αμυγδαλίτιδα, επιπεφυκίτιδα, κ.λ.π., το καλύτερο θα είναι να έλθετε σε επαφή με τον ομοιοπαθητικό σας ιατρό για να σας δώσει το αντίστοιχο ομοιοπαθητικό φάρμακο ή να σας πει τι να κάνετε. Στο Ιατρείο μας τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες για την κάλυψη των ασθενών του κέντρου υπάρχει εφημερεύων ιατρός.
 
Μήπως υπάρχει ενδεχόμενο αντίδρασης αν ταυτόχρονα ληφθεί οποιοδήποτε άλλο αλλοπαθητικό φάρμακο;
Απολύτως όχι. Δεν υπάρχει φόβος για οποιοδήποτε τύπου αλληλεπίδραση με οποιοδήποτε συμβατικό (αλλοπαθητικό) φάρμακο. Απλά μερικές φορές κάποια από τα συνηθισμένα φάρμακα (ιδίως αντιβιοτικά, κορτιζόνη), μπορούν να αναστείλουν πρόσκαιρα την ομοιοπαθητική θεραπεία και γι` αυτό συνιστούμε να επικοινωνήσετε με τον ομοιοπαθητικό ιατρό πριν τα χρησιμοποιήσετε.
 
Είναι δυνατόν να γίνονται συγχρόνως με την Ομοιοπαθητική και άλλες θεραπείες;
Βεβαίως και είναι δυνατόν. Όμως, επειδή η κάθε περίπτωση ασθενούς είναι διαφορετική πρέπει να συμβουλεύεστε το θεράποντα ομοιοπαθητικό ιατρό για να σας δώσει τις αναγκαίες οδηγίες.
 
Μπορεί να υποτροπιάσει ένας ασθενής μετά από μια ομοιοπαθητική θεραπεία;
Μετά μια επιτυχή ομοιοπαθητική θεραπεία είναι δυνατόν ένας ασθενής να υποτροπιάσει. Αυτό εξαρτάται:
Α. Από το πόσο υγιής είναι ο οργανισμός.
Β. Από το είδος και την χρονιότητα της ασθένειας.
Γ. Από τις ταλαιπωρίες-ψυχικές ή σωματικές-που δρουν επάνω στον ασθενή κατά την αποθεραπεία του.
Δ. Από το πόσο σωστά τηρεί τις συστάσεις του ιατρού μετά την διακοπή των ομοιοπαθητικών φαρμάκων.
 
Είναι ακριβά τα ομοιοπαθητικά φάρμακα;
Το κόστος των ομοιοπαθητικών φαρμάκων είναι συνήθως μικρό και σίγουρα προσιτό στον καθένα.

 

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

423

Print article Send to a friend Facebook Twitter

Δεν συλλέγουμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα εκτός εάν εσείς επιθυμείτε να μας στείλετε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email)
για εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο (newsletter)