Αρχική>Ποιότητα Ζωής>Σχέσεις> Σπίτι χωρίς παιδιά; Το σύνδρομο της 'άδειας φωλιάς'

Σπίτι χωρίς παιδιά; Το σύνδρομο της 'άδειας φωλιάς'

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

171

Print article Send to a friend Facebook Twitter
 
 
 
 
 
 
Όταν ένα παιδί εγκαταλείπει το σπίτι του, είτε πρόκειται να φοιτήσει στο πανεπιστήμιο, είτε απλά ξεκινά την ανεξάρτητη ζωή του, μπορεί να αποδειχτεί μια δύσκολη στιγμή για τους γονείς. Ενώ για τα παιδιά είναι πηγή ενθουσιασμού και προσδοκίας για μια νέα αρχή, οι γονείς που απομένουν με μια ‘άδεια φωλιά’, πολλές φορές βλέπουν τη μετάβαση αυτή σαν δοκιμασία, καθώς ξεκινούν και οι ίδιοι ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή τους.
Ως σύνδρομο της ‘άδειας φωλιάς’ ορίζεται το φαινόμενο που βιώνουν οι γονείς, όταν ένα ή και όλα τα παιδιά φεύγουν από το σπίτι. Αν και οι γονείς συχνά,  τα πρώτα 18 χρόνια γονικής μέριμνας, ενθαρρύνουν τα παιδιά να γίνουν ισχυρά και ανεξάρτητα ανθρώπινα όντα, η εμπειρία της αποχώρησης μπορεί να είναι οδυνηρή.
Πολλοί γονείς αισθάνονται ότι μεγάλο μέρος της ζωής τους έχει οριστεί από τη μητρότητα και την πατρότητα, οπότε είναι κατανοητό ότι μια τέτοια τεράστια αλλαγή στην καθημερινή ζωή μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται χωρίς αποστολή/χρησιμότητα πλέον. Οι ειδικοί σημειώνουν, ότι σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζονται η κατάθλιψη ακόμη και ο αλκοολισμός.
Η καθημερινότητα σε ένα σπίτι με ‘νεκρική ησυχία’ πλέον ή ενός σπιτιού με ‘λιγότερους ενοίκους’ μπορεί να επηρεάσει τόσο τους γονείς όσο και τα αδέλφια,
γι 'αυτό είναι σημαντικό να βρούμε θετικούς τρόπους για να αντιμετωπίσουμε τα συναισθήματα που σχετίζονται με αυτή την αλλαγή.
Οι ειδικοί δίνουν μερικές συμβουλές για την αντιμετώπιση του συνδρόμου ‘άδειας φωλιάς’:
 
Μείνετε πολυάσχολοι
Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά μένοντας απασχολημένοι γονείς είναι πολύ λιγότερο πιθανό να αισθάνεσθε τα βαρειά συναισθημάτα που σχετίζονται με το σύνδρομο της ‘άδειας φωλιάς’. Έχοντας ένα γεμάτο ημερολόγιο, είτε αυτό είναι με δουλειά, βραδυνές έξόδους, Σαββατοκύριακα μακριά από το σπίτι ή ακόμη καλύτερα νέα ή παλαιά χόμπι, σημαίνει λιγότερος χρόνος σε ένα, προφανώς, άδειο σπίτι.
 
Ορίστε ένα χρονοδιάγραμμα επικοινωνίας
Για πολλούς γονείς, η έλλειψη της παλαιάς καθημερινής επαφής και επικοινωνίας με τα παιδιά κανει τις μέρες αφόρητες. Για να αποφύγετε τα υπερβολικά τηλεφωνήματα και μηνύματα, στα παιδιά σας, όλες τις ώρες της ημέρας, ορίστε άτυπα σε συνεργασία με αυτά, ένα χρονοδιάγραμμα επικοινωνίας, είτε αυτό είναι πχ. τρεις ημέρες την εβδομάδα, είτε σε συγκεκριμένες ώρες κάθε ημέρα. Έτσι αποτρέπεται η υπερβολική παρουσία σας στην ζωή των  παιδιών σας, που είναι βέβαιο ότι θα διαταράξει την καθημερινότητά  τους και θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα στις σχέσεις σας.
 
Ορισμός νέων στόχων
Είτε στην προσωπική ή την επαγγελματική ζωή σας, ο καθορισμός ενός νέου στόχου είναι ένας φανταστικός τρόπος χαλάρωσης του βάρους της απώλειας. Θα μπορούσε να είναι τόσο απλό, όσο η συμμετοχή σε μία ομάδα ή μία κοινωνική ομάδα. Ο καθορισμός ενός νέου στόχου μπορεί να διασκεδάσει την στενοχώρια σας, καθώς και να προκαλέσει μια αίσθηση χρησιμότητας και συμμετοχής!
 
 
• Επενδύστε σε σχέσεις
Αν και τα συναισθήματα που σχετίζονται με το σύνδρομο ‘άδειας φωλιάς’  είναι δύσκολο να τα ξεπεράσουμε εντελώς, ωστόσο η νέα κατάσταση  προσφέρει μια μεγάλη ευκαιρία : να επενδύσουμε  σε άλλες σχέσεις και φιλίες που μπορεί να είχαμε παραμελήσει καθ 'όλη τη διάρκεια της φροντίδας των παιδιών. Επίσης, για πολλούς γονείς, προσφέρεται η ευκαιρία να απολαύσουν και πάλι την ζωή τους σαν ζευγάρι, γεγονός που θα έχει θετικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής και την υγεία τους.
Επίσης η υποχρεωτική απομάκρυνση από την καθημερινή επαφή με τα παιδιά μπορεί να οδηγήσει σε μία νέα σχέση με αυτά, που μπορεί να κάνει τους γονείς χρήσιμους με ένα διαφορετικό και πιο ισότιμο αυτή τη φορά τρόπο.
 
Μη ξεχνάτε ότι τα ‘παιδιά’ σας έχουν πια, ή πλησιάζουν την ηλικία που εσείς ήσασταν ανεξάρτητοι και γονείς τους.
 
  Πηγή :  wellbeing magazine
 
                   Περισσότερα σχετικά άρθρα :         Ποιότητα Ζωής -   Σχέσεις

 

 

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

171

Print article Send to a friend Facebook Twitter

Δεν συλλέγουμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα εκτός εάν εσείς επιθυμείτε να μας στείλετε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email)
για εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο (newsletter)