Αρχική>Υγεία>Ώριμη Hλικία> Διατροφή και Νόσος ALTZHEIMER

Διατροφή και Νόσος ALTZHEIMER

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

483

Print article Send to a friend Facebook Twitter
 
 
 
 
 
  της Ίλιας Θεοτοκά
         Κλινικής  Ψυχολόγου
 
 
Πολύ συχνά, οι ασθενείς με νόσο Altzheimer παρουσιάζουν απώλεια βάρους, η οποία στα πρώτα στάδια σχετίζεται και με την κατάθλιψη
που βιώνει ένα μέρος των ασθενών, ενώ στα μεσαία και προχωρημένα στάδια οφείλεται στην ίδια τη νόσο.
Παράλληλα με την απώλεια βάρους, παρατηρείται και ανεπάρκεια βιταμινών. Η απώλεια βάρους οδηγεί σε επιδείνωση της σωματικής υγείας των ασθενών με νόσο Alzheimer, γεγονός που επιβαρύνει την ψυχολογική φόρτιση των συγγενών των ασθενών. Αρκετές μελέτες επισημαίνουν,
ότι το βάρος των ασθενών με άνοια είναι μικρότερο από το βάρος υγιών ηλικιωμένων ατόμων.
 
Η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες των ασθενών αυτών αρχίζει νωρίς, ειδικά στα άτομα που μένουν μόνα και δεν έχουν ένα οργανωμένο πλαίσιο φροντίδας. Η αλλαγή αυτή σχετίζεται με τη μείωση των λειτουργικών ικανοτήτων τους, όπως την ικανότητα να πάνε για ψώνια, να μαγειρέψουν σύνθετα φαγητά κ.τ.λ. Συχνά, οι διακυμάνσεις του σωματικού βάρους μπορεί να συνδέονται με μια δυσλειτουργία του ενδοκρινικού ρυθμιστικού συστήματος, που ελέγχεται από τον υποθάλαμο, αλλά και με την ατροφία του μέσου κροταφικού λοβού. Η ατροφία του μέσου κροταφικού λοβού σχετίζεται άμεσα με τις διαταραχές μνήμης και την έκπτωση των άλλων γνωστικών λειτουργιών, αλλά ως ένα βαθμό και με τη συμπεριφορά διατροφής. Παράλληλα, συχνά αναφέρεται ανεπάρκεια βιταμινών στους ασθενείς με νόσο Altzheimer, όπως των βιταμινών C, E, B12, B6 και φυλικού οξέος. Η ανεπάρκεια αυτή συνδέεται με την έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών, χωρίς να υπονοείται αιτιολογική σχέση. Είναι άλλωστε γνωστό, ότι η έλλειψη βιταμίνης Β12 συνδέεται με γνωστική έκπτωση, η οποία είναι αναστρέψιμη με χορήγηση βιταμίνης.
 
Περαιτέρω έρευνα είναι απαραίτητη για τη διερεύνηση του ρόλου των βιταμινών στη νόσο Altzheimer. Για τους παραπάνω λόγους, είναι σημαντική η πρόληψη και η αντιμετώπιση των διαταραχών διατροφής στους ασθενείς αυτούς. Για το σκοπό αυτό έχουν δημιουργηθεί διάφορα εργαλεία, όπως το Ημερολόγιο Διατροφής και το Εργαλείο Διατροφικής Αξιολόγησης, τα οποία εξετάζουν την καθημερινή διατροφή, δίνουν συμβουλές για την κατάλληλη δίαιτα και προτείνουν συστηματική σωματική άσκηση (π.χ. περπάτημα) για την αύξηση της όρεξης και την ενδυνάμωση των μυών. Κάποιες απλές οδηγίες που συνήθως δίνονται στον ασθενή είναι οι εξής :
 
·        Να τρώει λίγο απ’ όλα.
·        Να τρώει 3 γεύματα την ημέρα, όσο τον/την ευχαριστεί.
·        Να τρώει γαλακτοκομικά, κρέας, ψάρι ή αυγό τουλάχιστον μια φορά την ημέρα, φρέσκα φρούτα ή λαχανικά σε κάθε γεύμα
         αν είναι δυνατόν, ψωμί σε κάθε γεύμα και όσο νερό θέλει.
·        Όταν το άτομο είναι υποσιτισμένο, ένα καθημερινό συμπλήρωμα διατροφής (περίπου 500 θερμίδων) είναι απαραίτητο.
         Είναι σημαντικό να υπάρχει εναλλαγή συμπληρωμάτων διατροφής.
 
Καταλήγοντας, θα πρέπει να επισημάνουμε, ότι, στο θέμα της διατροφής  και, γενικότερα, της φροντίδας των ασθενών με νόσο Alzheimer, η εμπλοκή των συγγενών είναι ιδιαίτερα έντονη. Οι συγγενείς υφίστανται σοβαρή ψυχολογική επιβάρυνση στην προσπάθειά τους να φροντίσουν σωστά τον ασθενή. Θα πρέπει, όμως, και οι ίδιοι να μην παραμελούν τη δική τους σωματική και ψυχική υγεία, με στόχο τη διατήρηση της καλής ποιότητας ζωής των ίδιων και των οικογενειών τους.  
 
 
                   Diversity Dooll Making Kit :  Δημιουργήστε τη δική σας μοναδική πάνινη κούκλα και
                                                                             χαλαρώστε "χειροτεχνώντας"
 

 

s

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

483

Print article Send to a friend Facebook Twitter

Δεν συλλέγουμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα εκτός εάν εσείς επιθυμείτε να μας στείλετε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email)
για εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο (newsletter)