Αρχική>Παιδί-Έφηβος> Φυτοφάρμακα και παιδική υγεία: ο μύθος των ασφαλών επιπέδων φυτοφαρμάκων

Φυτοφάρμακα και παιδική υγεία: ο μύθος των ασφαλών επιπέδων φυτοφαρμάκων

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

300

Print article Send to a friend Facebook Twitter
 
 
 
 
 
 
Ένα μεγάλο σύνολο δημοσιευμένων επιστημονικών ερευνών, δείχνει ότι η έκθεση σε φυτοφάρμακα για τα αγέννητα παιδιά και τα παιδιά σε ανάπτυξη συνδέεται με:
 
• Καρκίνο
• Διαταραχές του θυρεοειδούς
• Προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος
• Χαμηλά IQs
• Υπερκινητικότητα λόγω έλλειψης προσοχής (ADHD)
• Αυτισμό
• Έλλειψη φυσικού συντονισμού
• Απώλεια ζητημάτων διαχείρισης ιδιοσυγκρασίας
• Διπολική διαταραχή και σχιζοφρένεια
• Κατάθλιψη
• Προβλήματα του πεπτικού συστήματος
• Καρδιαγγειακή νόσο
• Αναπαραγωγικά προβλήματα (σε ενήλικες)
• Παραμορφώσεις των γεννητικών ουροφόρων συστημάτων
• Προβλήματα στο μεταβολισμό, με αποτέλεσμα  παιδική παχυσαρκία και ο διαβήτης
 
Οι ειδικές ανάγκες του αναπτυσσόμενου εμβρύου και του νεογνού
Πολλοί επιστήμονες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους, για το ότι οι σημερινές μεθοδολογίες δοκιμών με παρασιτοκτόνα είναι ακατάλληλες για τα παιδιά.
Η έκθεση του Αμερικανικού Πανεπιστημιακού Κέντρου για τον Καρκίνο (USPCP) 2008-2009, η οποία γράφτηκε από διάσημους επιστήμονες και ειδικούς ιατρούς από το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ, από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, προειδοποιεί:
Τα παιδιά, τα νήπια και τα έμβρια αντιμετωπίζουν ειδικούς κίνδυνους εξαιτίας της μικρότερης σωματικής τους μάζας και της ταχείας φυσικής εξέλιξής τους, οι οποίοι αυξάνουν την ευαισθησία τους σε γνωστούς ή πιθανολογούμενους καρκινογόνους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ακτινοβολίας. "
Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα δεδομένου ότι περίπου το 80% των καρκίνων προέρχονται από περιβαλλοντικά αίτια, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης σε φυτοφάρμακα. Η ομάδα ανέφερε ότι "περίπου 40 χημικά προϊόντα που ταξινομούνται από τη Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) ως αποδεδειγμένα, ή πιθανά ανθρώπινα καρκινογόνα, χρησιμοποιούνται στα εντομοκτόνα που έχουν καταχωριστεί στην EPA και βρίσκονται στην αγορά".
Yπάρχει, όμως, ένα μεγάλο μέρος δημοσιευμένων ερευνών που δείχνουν. ότι το έμβρυο και το νεογέννητο εκτίθενται συνεχώς σε πολλές ακόμη χημικές ουσίες. Το USPCP δήλωσε: "Ορισμένες από αυτές τις χημικές ουσίες απαντώνται σε δείγματα μητρικού αίματος, πλακούντα και γάλατος από έγκυες γυναίκες και μητέρες που γέννησαν πρόσφατα. Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι οι χημικοί μολυσματικοί παράγοντες μεταφέρονται στην επόμενη γενιά τόσο προγεννητικά όσο και κατά τη διάρκεια του θηλασμού. "
Το USPCP όχι μόνο εξέφρασε ανησυχία σχετικά με τα επίπεδα αυτών των χημικών μολυσματικών ουσιών, αλλά επισήμανε επίσης ότι αυτό το ζήτημα αγνοείται από τις ρυθμιστικές αρχές, λόγω της κρίσιμης έλλειψης γνώσεων και ερευνών.
"Πολλοί περιβαλλοντικοί ρύποι μπορούν να διαπεράσουν το φράγμα του πλακούντα σε ανησυχητικό βαθμό, έτσι τα μωρά γεννιούνται «προ-μολυσμένα».
«Τα παιδιά μπορούν επίσης να υποστούν βλάβη από γενετικές ή άλλες επιδράσεις που οφείλονται σε περιβαλλοντικές εκθέσεις, που έχει υποστεί η μητέρα (και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πατέρας). Υπάρχει μια κρίσιμη έλλειψη γνώσης και εκτίμησης των περιβαλλοντικών απειλών για την υγεία των παιδιών και μια σοβαρή έλλειψη ερευνητών και κλινικών επιστημόνων, που εκπαιδεύονται στην περιβαλλοντική υγεία των παιδιών ».
Ορισμένες μελέτες δείχνουν τη σχέση μεταξύ της χημικής έκθεσης - ιδιαίτερα των φυτοφαρμάκων - και της αύξησης του καρκίνου στα παιδιά. Η έκθεση USPCP αναφέρει ότι "η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου σε παιδιά κάτω των 20 ετών έχει αυξηθεί".
Οι πληροφορίες από το USPCP δείχνουν, ότι τα τρέχοντα ρυθμιστικά συστήματα απέτυχαν να προστατεύσουν τα αγέννητα και τα παιδιά σε ανάπτυξη, από την έκθεση σε ένα τεράστιο κοκτέιλ τοξικών παρασιτοκτόνων. Αυτό έχει πολλές σοβαρές επιπτώσεις και οδηγεί στην αύξηση μιας σειράς σοβαρών προβλήματων υγείας όχι μόνο στα παιδιά αλλά και στους ενήλικες.
 
Αναπτυξιακή νευροτοξικότητα
Η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι πολλά φυτοφάρμακα επηρεάζουν την κανονική ανάπτυξη του νευρικού συστήματος σε έμβρυα και παιδιά. Ο εγκέφαλος περιέχει τη μεγαλύτερη συλλογή νευρικών κυττάρων και υπάρχουν αρκετές επιστημονικές μελέτες, που δείχνουν, ότι όταν το έμβρυο και το νεογέννητο εκτίθενται σε μικρές ποσότητες αυτών των φυτοφαρμάκων, ακόμη και κάτω από τα σημερινά όρια που θέτουν οι ρυθμιστικές αρχές, μεταβάλλεται σημαντικά η λειτουργία του εγκεφάλου τους.
Οι ερευνητές του ιατρικού κέντρου του πανεπιστημίου Duke διαπίστωσαν, ότι το αναπτυσσόμενο έμβρυο και το νεογέννητο είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε ποσότητες φυτοφαρμάκων, χαμηλότερα από τα επίπεδα που επιτρέπονται επί του παρόντος από τις ρυθμιστικές αρχές, σε όλο τον κόσμο. Οι μελέτες τους δείχνουν ότι το έμβρυο και το νεογέννητο έχουν χαμηλότερες συγκεντρώσεις προστατευτικών πρωτεϊνών ορού από τους ενήλικες.
Μία σημαντική συνέπεια είναι η αναπτυξιακή νευροτοξικότητα, όπου το δηλητήριο βλάπτει το αναπτυσσόμενο νευρικό σύστημα. Η βλάβη αυτή παρεμποδίζει τη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου και άλλων τμημάτων του νευρικού συστήματος, όπως τα ακουστικά νεύρα, τα οπτικά νεύρα και το αυτόνομο νευρικό σύστημα, οδηγώντας σε χαμηλότερα επίπεδα νόησης, αυτισμό, έλλειψη φυσικού συντονισμού, προβλήματα διπολικής διαταραχής και σχιζοφρένειας και κατάθλιψη, καθώς και προβλήματα  όρασης και ακοής.
Αυτό σημαίνει ότι η επαφή με χημικά σε επίπεδα ακόμη και αρκετά κάτω από τις τρέχουσες επιτρεπόμενες ποσότητες καταλοίπων στα τρόφιμα μπορεί να βλάψει το έμβρυο και το θηλάζον παιδί, ακόμα και αν η μητέρα δεν παρουσιάζει παρενέργειες από την επαφή της με τοξοκές ουσίες.
Συμπέρασμα : Η κατανάλωση τροφής με υπολείμματα φυτοφαρμάκων μπορεί να βλάψει τα μικρά παιδιά, καθώς αναπτύσσουν ακόμα τα νευρικά τους συστήματα.
 
 
https://www.wellbeingjournal.com/pesticides-and-childrens-health-the-myth-of-safe-pesticides/ 
 

s

 

 

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

300

Print article Send to a friend Facebook Twitter

Δεν συλλέγουμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα εκτός εάν εσείς επιθυμείτε να μας στείλετε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email)
για εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο (newsletter)