Αρχική>Παιδί-Έφηβος> Πολλές ώρες στην οθόνη του tablet; Πρόβλημα στην όραση του παιδιού σας

Πολλές ώρες στην οθόνη του tablet; Πρόβλημα στην όραση του παιδιού σας

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

204

Print article Send to a friend Facebook Twitter
 
 
 
 
Σήμερα τα παιδιά περνούν πολύ χρόνο κοιτάζοντας τις οθόνες και λιγότερο χρόνο παίζοντας έξω.
Αυτό έχει κάνει πολλούς γονείς να ανησυχούν, για την πιθανή βλάβη στην όρασή τους.
Οι οφθαλμίατροι αντιμετωπίζουν όλο και μεγαλύτερο αριθμό παιδιών  με ξηροφθαλμία και παράπονα για προβλήματα ματιών, που προκύπτουν από τον αυξημένο χρόνο προσκόλησης στην οθόνη.
Στην πραγματικότητα, υπάρχει μια παγκόσμια αύξηση στην εμφάνιση μυωπίας  στα παιδιά, τους εφήβους αλλά και τους ενήλικες.
Μπορούμε λοιπόν να βγάλουμε, με ασφάλεια, το συμπέρασμα ότι η αυξημένη χρήση των ψηφιακών συσκευών προκαλεί αυτήν την επιδημία;
Και είναι η προσκόληση στην ψηφιακή οθόνη που προκαλεί διαρκή βλάβη στα μάτια παιδιών, εφήβων αλλά και ενηλίκων;
 Για να δοθεί απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις, μια νέα μελέτη προσφέρει περαιτέρω στοιχεία, ότι κάποια ποσοστά από την αύξηση της μυωπίας σχετίζονται και με άλλες παραδοσιακές οπτικές δραστηριότητες, όπως η ανάγνωση βιβλίων και όχι αποκλειστικά λόγω της χρήσης ψηφιακής οθόνης.
Μια εθνική πληθυσμιακή μελέτη εξέτασε στοιχεία από το1958 με παιδιά ηλικίας επτά έως 12 ετών στην Ταϊβάν (2009 National Health Interview Survey).
Τα δεδομένα εξετάστηκαν σε μια τετραετή περίοδο παρακολούθησης.
Τρεις τύποι οπτικοακουστικών δραστηριοτήτων - ανάγνωση, χρήση υπολογιστή, διαδικτύου και παιχνιδιών, καθώς και συμμετοχή σε αθλήματα - εξετάστηκαν υπό το πρίσμα της συσχέτισης τους με περιστασιακή μυωπία.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι δραστηριότητες των μαθητών εντός της σχολικής αίθουσας (μικρή οπτική ακτίνα), που απαιτούν εντατική μελέτη και λιγότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, αυξάνει τον κίνδυνο μυωπίας των παιδιών.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν, ότι όταν ο περισσότερος χρόνος των μαθητών αφιερώνεται σε εξωτερικές δραστηριότητες, τότε μειώνεται η αύξηση της μυωπίας, καθώς δίνεται στα παιδιά ένα διάλειμμα από την εντατική κοντινή όραση.
Παρόλο που δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι ο χρόνος που ξοδεύεται στις ψηφιακές οθόνες προκαλεί παραμόρφωση του ματιού, τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά, αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει ανάγκη για ειδικά γυαλιά ψηφιακής ανάγνωσης.
Επίσης, δεν σημαίνει ότι το μπλε φως από τις οθόνες είναι επιζήμιο για την όραση των παιδιών.
Τα συμπτώματα που εμφανίζονται  - τα ξηρά μάτια, η καταπόνηση των ματιών, οι πονοκέφαλοι και η θολή όραση - είναι συνήθως προσωρινά, αν και μπορεί να γίνουν συχνά και επίμονα. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά χρειάζονται συχνά διαλείμματα αποχής από την χρήση των υπολογιστών  και των άλλων ψηφιακών συσκευών. Επίσης χρειάζονται διακοπές και από την εκτεταμένη ανάγνωση και τις άλλες εντατικές οπτικές δραστηριότητες
(εντός της σχολικής αίθουσας ή στο σπίτι) .
 Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι οφθαλμίατροι, για να προστατευτούν τα μάτια των παιδιών, συνιστούν ένα διάλειμμα 20 δευτερολέπτων κάθε 20 λεπτά από δραστηριότητες που σχετιζονται με έντατική όραση ( χρήση υπολογιστών, οθόνη κινητών τηλεφώνων, ανάγνωση βιβλίων, μελέτης κλπ).
 
 Πηγή: https://www.wellbeing.com.au/category/body/health
 


 

ss

 

 

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

204

Print article Send to a friend Facebook Twitter

Δεν συλλέγουμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα εκτός εάν εσείς επιθυμείτε να μας στείλετε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email)
για εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο (newsletter)