Αρχική>Ομορφιά-Αισθητική>Αισθητική Δερματολογία> Αισθητικές επεμβάσεις στο Δερματολογικό ιατρείο : Peeling

Αισθητικές επεμβάσεις στο Δερματολογικό ιατρείο : Peeling

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

247

Print article Send to a friend Facebook Twitter

 

Δημήτρης Ρηγόπουλος
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος
Αναπληρωτής Καθηγητής Παν/μίου. Αθηνών
 
 
«Πώς να προστατέψου το δέρμα μου από τα σημάδια του γήρατος; Πώς να εξαφανίσω τις πρώτες μου ρυτίδες, την χαλάρωση και τις δυσχρωμίες από το πρόσωπό μου; Πώς να καταπολεμήσου την κυτταρίτιδα;»
 Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα, τα οποία απασχολούν όλους, όσο ο χρόνος περνάει.
Το όνειρο της αιώνιας νεότητας υπήρχε από τα αρχαία χρόνια. Το θαμπό και ρυτιδωμένο δέρμα είναι συνήθως το πρώτο σημάδι που προκαλεί ανησυχίες και οδηγεί στην σκέψη “γερνάω”. Για αυτόν τον λόγο οι Δερματολόγοι είναι συνήθως οι πρώτοι στους οποίους απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι .
Λύση στα προβλήματα αυτά δίνει η αισθητική Δερματολογία, η οποία ασχολείται κυρίως με την μη χειρουργική διόρθωση των σημαδιών του χρόνου αλλά και όχι μόνον.
Σκοπός της αισθητικής Δερματολογίας σήμερα είναι να επιτρέψει στον άνθρωπο να χει όσο γίνεται καλύτερη εμφάνιση, στα πλαίσια των φυσικών του χαρακτηριστικών και της ηλικίας του.
Καθένας μπορεί και πρέπει να φαίνεται ωραίος σε όλες τις ηλικίες και με την βοήθεια της σύγχρονης αισθητικής Δερματολογίας, αυτό είναι εφικτό.  
 
Peeling (Χημική απολέπιση)
Το χημικό peeling είναι ελεγχόμενο χημικό έγκαυμα της επιδερμίδας, με σκοπό την απολέπιση της, την αφαίρεση δηλαδή των κατεστραμμένων εξωτερικών στιβάδων του δέρματος. Παράλληλα, διεγείρονται οι ινοβλάστες, οι οποίοι βρίσκονται
 στις κατώτερες στιβάδες του δέρματος και παράγουν νέες ποσότητες κολλαγόνου και ελαστίνης, χαρίζοντας πιο λεία και νεανική όψη στην επιδερμίδα. Η χημική απολέπιση χρησιμοποιείται συχνά από τους δερματολόγους για την θεραπεία του φωτογηρασμένου δέρματος, των ρυτίδων κυρίως των λεπτών, των μελαγχρωματικών δυσχρωμιών του δέρματος, ορισμένων προκαρκινικών βλαβών καθώς επίσης και στην αντιμετώπιση της ακμής και των ουλών της, των κοινών μυρμηγκιών και του λιπαρού με μεγάλους πόρους δέρματος.
Οι πρώτες αναφορές για την χημική απολέπιση προέρχονται από την αρχαία Αίγυπτο, όπου οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν το ξινό γάλα (ουσιαστικά για το λακτικό οξύ το οποίο εμπεριέχεται στο ξινό γάλα) για την λεύκανση του δέρματος τους. Για το ίδιο σκοπό στον μεσαίωνα χρησιμοποιούσανε κρασί, το οποίο περιέχει ταρταρικό οξύ. Στις ημέρες μας είναι γνωστό πως οι ουσίες αυτές περιέχουν άλφα-υδροξυ-οξέα,τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως από τους δερματολόγους.                 
Υπάρχουν 3 βασικοί τύποι χημικού peeling ανάλογα με τη δραστικότητα των διαλυμάτων και το βάθος του εγκαύματος το οποίο προκαλούν στην επιδερμίδα: επιφανειακός τύπος, μέτριος και βαθύς. Το επιφανειακό peeling προκαλεί ήπιο έγκαυμα και συνήθως χρειάζεται επαναλαμβανόμενες συνεδρίες κατά τις οποίες ο γιατρός διαλέγει διαφορετικά διαλύματα για να πετύχει το καλύτερο αποτέλεσμα. Μερικές φορές το επιφανειακό peeling χρησιμοπείται ως προετοιμασία για το βαθύτερο. Ως χημικό διάλυμα χρησιμοποιούνται τα γνωστά οξέα φρούτων AHA και ΡΗΑ, το τριχλωροοξικό οξύ (TCA), το διάλυμα Jessner, το διάλυμα σαλικυλικού οξέος και για το βαθύ peeling το διάλυμα φαινόλης. Χημική απολέπιση μπορεί να γίνει στο πρόσωπο και στο σώμα καθώς επίσης στο ντεκολτέ και στα χέρια.
Ένα ήπιο χημικό peeling μπορεί να γίνει και στο σπίτι έπειτα από εκπαίδευση του ασθενούς από τον δερματολόγο ή τον πλαστικό χειρουργό.  Τα μέτρια peeling είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα και τα πιο αποτελεσματικά. Γίνονται από ειδικευμένους γιατρούς στο ιατρείο είτε σε μία μόνον συνεδρία (με σχετικά έντονο ερεθισμό), είτε σε τέσσερεις συνεδρίες (οπότε ο ερεθισμός περιορίζεται), με αποτέλεσμα σχεδόν ίδιο με ένα βαθύ peeling. Τα βαθιά peeling γίνονται σε ειδικές περιπτώσεις, συνήθως για να αντιμετωπιστούν ουλές, βαθιές ρυτίδες, σημάδια από ακμή και δυσχρωμίες. Μερικές φορές εφαρμόζονται και για τη αφαίρεση προκαρκινικών όγκων. Μετά τη συνεδρία, η επιδερμίδα είναι πολύ ερεθισμένη και χρειάζεται αρκετό καιρό για να επιτευχθεί η ανάπλαση.
 
                              
 
                                                    
                                                   Νέα κρέμα χεριών : Η απόλυτη φυσική προστασία στα... χέρια μας
 
 
Πως γίνεται το χημικό peeling:
Η θεραπεία πρέπει να γίνει στο δερματολογικό ιατρείο. Μερικές φορές ο γιατρός μπορεί να συστήσει προετοιμασία για το peeling στο σπίτ, κάποιες ημέρες πριν. Κατά τη θεραπεία, ένα χημικό διάλυμα απλώνεται στο δέρμα με σκοπό να προκαλέσει ελεγχόμενο χημικό έγκαυμα και τελικά να το απολεπίσει (να αφαίρεση δηλαδή τις κατεστραμμένες εξωτερικές του στιβάδες). Δεν απαιτείται συνήθως αναισθησία, αφού ο ασθενής θα νιώσει μόνον ένα ελαφρύ αίσθημα τσιμπήματος, ενώ σπάνια μπορεί να χρειαστεί τοπική αναισθητική κρέμα. Η διαδικασία δεν διαρκεί περισσότερο από 10-15 λεπτά. Ο γιατρός θα αφήσει τα συστατικά να δράσουν για περίπου 15 λεπτά και στη συνέχεια θα καθαρίσει ή θα εξουδετερώσει το διάλυμα. Στην συνέχεια δίδονται κάποιες οδηγίες για το σπίτι.
Το μεγάλου βάθους χημικό peeling επιτυγχάνεται με τη χρήση φαινόλης. Αυτή εισχωρεί πολύ πιό βαθιά, γίνεται μόνο μια φορά και έχει τα πιο δραστικά αποτελέσματα, έχει όμως και μεγαλύτερη πιθανότητα επιπλοκών. Η φαινόλη μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη υπομελάγχρωση εξαιτίας της μελανοτοξικοτητας της και για αυτό το λόγο δεν συνιστάται για σκουρόχρωμες επιδερμίδες. Καρδιακή αρρυθμία και ηπατική τοξικότητα μπορούν να εμφανιστούν ύστερα από συστηματική απορρόφηση της φαινόλης. Επομένως, αυτού του είδους το χημικό peeling, πρέπει να γίνει στο χειρουργικό δωμάτιο με τη βοήθεια αναισθησιολόγου για τον έλεγχο πιθανής καρδιακής αρρυθμίας.
 
Αντενδείξεις για το χημικό πίλινγκ
          Ανεπαρκής φωτοπραστασία
          Φωτότυποι IV – VI (αντεδύκνειται το μέτριο και βαθύ peeling)
          Τάση για σχηματισμό υπερτροφικών ουλών
          Ιστορικό υποτροπιάζοντος απλού έρπητα (πρέπει να γίνει προφυλακτική θεραπεία)
          Πρόσφατες χειρουργικές επεμβάσεις ή ακτινοθεραπεία
          Πρόσφατη λήψη ισοτρετινοϊνης (πρέπει να έχει σταματήσει τουλάχιστον 6 μήνες πριν)
          Λήψη φαρμάκων τα οποία αυξάνουν την φωτοευαισθησία του δέρματος
          Αλλεργία σε κάποιο από τα συστατικά του peeling
          Kύηση, γαλουχία
          Ιστορικό καρδιακής, ηπατικής ή νεφρικής νόσου (μόνον για το βαθύ peeling)
          Υπερβολικές προσδοκίες εκ μέρους του ασθενούς
 
                           
                                                  Γνωρίζετε την απόλυτη γυνακεία φροντίδα; Μάθετε περισσότερα...
 
 
Περισσότερα σχετικά άρθρα :     Δερματολογικό Ιατρείο : Διόρθωση ρυτίδων έκφρασης ( BOTOX) - Υαλουρονικό Οξύ
 
                                                     Δερματολογικό Ιατρείο :  Μεσοθεραπεία
 
 
 

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

247

Print article Send to a friend Facebook Twitter

Δεν συλλέγουμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα εκτός εάν εσείς επιθυμείτε να μας στείλετε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email)
για εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο (newsletter)