Αρχική>Ομορφιά-Αισθητική>Αισθητική Δερματολογία> ΨΩΡΙΑΣΗ : Η «κρυφή» ασθένεια σε πλήρη έλεγχο

ΨΩΡΙΑΣΗ : Η «κρυφή» ασθένεια σε πλήρη έλεγχο

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

301

Print article Send to a friend Facebook Twitter
 
 
Κωνσταντίνος Ε. Κοσμάς
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος
 
 
 
 
Παρότι η ψωρίαση είναι μια δερματοπάθεια γνωστή από την αρχαιότητα, σήμερα εξακολουθεί να παραμένει μια « κρυφή » ασθένεια, σχετικά άγνωστη στον πολύ κόσμο. 
Η άγνοια που επικρατεί για τις αιτίες, τη φύση και τις επιπτώσεις της ψωρίασης είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ασθενείς.
Όσοι ζείτε με το πρόβλημα πρέπει να γνωρίζετε ότι άλλες 200 χιλιάδες Ελληνες, αλλά και 80-100 εκατ. άνθρωποι στον υπόλοιπο κόσμο ταλαιπωρούνται όπως εσείς.
 
?λλωστε οι έρευνες έχουν αποδείξει πλέον ότι η ψωρίαση μπορεί να μην θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του πάσχοντα, αλλά επηρεάζει σημαντικά την εξωτερική του εμφάνιση και γι’ αυτό μπορεί να μειώσει την αυτοπεποίθησή του και να δημιουργήσει συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού στην επαγγελματική και στη συναισθηματική του ζωή.
 
Πολλοί είναι εκείνοι που λανθασμένα πιστεύουν ότι η ψωρίαση είναι μια μεταδοτική νόσος, κι αυτό επειδή συνήθως τη συγχέουν με μια άλλη ασθένεια, την ψώρα. Ωστόσο, η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική και οφείλεται σύμφωνα με τους επιστήμονες σε λανθασμένη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ η ψώρα μεταδίδεται και προκαλείται από το ακάρι της ψώρας.
 
 
Η ψωρίαση είναι μια δερματική νόσος που χαρακτηρίζεται από τη μη φυσιολογική ανάπτυξη ενός τύπου δερματικών κυττάρων που προκαλεί το σχηματισμό πυκνών, ασημόλευκων, λεπιδωδών πλακών δέρματος που παρουσιάζουν φλεγμονή. Η νόσος εκδηλώνεται με πολλές διαφορετικές μορφές και ταξινομείται ανάλογα με τη σοβαρότητά της σε ήπια, μέτρια ή σοβαρή.
 
Σχεδόν 4 στα 5 περιστατικά αφορούν τη βασικότερη μορφή της ασθένειας, δηλαδή την ψωρίαση κατά πλάκας. Οι ασθενείς με ψωρίαση κατά πλάκας εμφανίζουν ανυψωμένες, πυκνές αλλοιώσεις ερυθρού δέρματος που καλύπτεται από φολίδες ασημί και λευκού χρώματος. Οι περιοχές που προσβάλλονται συνήθως είναι τα γόνατα, οι αγκώνες, το τριχωτό της κεφαλής και η περιοχή γύρω από τα αυτιά.
Τα ακριβή αίτια της νόσου δεν είναι γνωστά. Φαίνεται ότι υπάρχει έντονη γενετική προδιάθεση για την εκδήλωσή της, αφού το 40-60% των ασθενών έχουν οικογενειακό ιστορικό. Η ψωρίαση δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών, εμφανίζεται συνήθως στα πρώτα χρόνια μετά την ενηλικίωση, αλλά και στην παιδική ή και σε προχωρημένη ηλικία. Έρευνες στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη έδειξαν ότι πολλοί από τους πάσχοντες δεν είναι ικανοποιημένοι από τις θεραπευτικές επιλογές που έχουν. Ενδεικτικό για παράδειγμα είναι το ποσοστό του 50% που δηλώνει ότι χάνει πολύ χρόνο για να εφαρμόσει τη θεραπεία του, ενώ το 30% πιστεύει ότι η θεραπεία που κάνει δεν είναι αποτελεσματική. 
 
Σήμερα δεν μπορούμε να μιλάμε για πλήρη θεραπεία- ίαση της ψωρίασης. Μπορούμε όμως να μιλάμε για πλήρη έλεγχο της νόσου με τη βοήθεια μιας νέας πρότασης της επιστήμης που είναι οι βιολογικές θεραπείες. Πρόκειται για φάρμακα που μπορούν να εξατομικεύονται ανάλογα με την κάθε περίπτωση και επιτυγχάνουν τελικά να ανακουφίζουν σημαντικά τα συμπτώματα της ασθένειας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν καταφέρει να κατανοήσουν το μηχανισμό ανάπτυξης της νόσου κι έτσι εμποδίζουν τη φλεγμονώδη δράση των κυττάρων που την προκαλούν, με συνέπεια τον περιορισμό της έκτασης του προβλήματος στην επιδερμίδα.
 
Κατά τη διάρκεια συνεδρίου της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας ανακοινώθηκαν δύο σημαντικές μελέτες που αφορούν την εφαλιζουμάμπη, ένα βιολογικό φάρμακο που φάνηκε ότι διατηρεί την αποτελεσματικότητα, αλλά και την ασφάλειά του ακόμη και στα τρία χρόνια συνεχούς εβδομαδιαίας θεραπείας. Το ενδιαφέρον είναι ότι όπως ανακοίνωσαν οι ειδικοί πρόκειται για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κατά το οποίο χορηγήθηκε συνεχόμενα βιολογικός θεραπευτικός παράγοντας σε ασθενείς με ψωρίαση. Οι ασθενείς που ολοκλήρωσαν τη θεραπεία κατάφεραν σε ποσοστό 73% να απαλλαγούν από τα συμπτώματα της ψωρίασης.
Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της εφαλιζουμάμπης είναι το γεγονός ότι χορηγείται με υποδόρια ένεση μία φορά την εβδομάδα και επομένως ο ασθενής δεν χρειάζεται να πηγαίνει στο γιατρό, αφού με ελάχιστη εκπαίδευση μπορεί να την εφαρμόζει μόνος του. 
 
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γνωρίζετε ότι κάθε ασθενής αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση και γι αυτό είναι απαραίτητο να συμβουλεύεστε το γιατρό σας ο οποίος είναι ο αρμόδιος να σας υποδείξει την κατάλληλη αγωγή.

           Περισσότερα σχετικά άρθρα  :   Ατοπικό έκζεμα :  Οδηγίες για αντιμετώπιση της ασθένειας

                                                                      Από την κορυφή έως τα νύχια...

                                                                       Περιποίηση - Αντιγήρανση

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

301

Print article Send to a friend Facebook Twitter

Δεν συλλέγουμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα εκτός εάν εσείς επιθυμείτε να μας στείλετε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email)
για εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο (newsletter)