Αρχική>Παιδί-Έφηβος> Ψείρες και παιδί στην σύγχρονη κοινωνία

Ψείρες και παιδί στην σύγχρονη κοινωνία

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

766

Print article Send to a friend Facebook Twitter
 
 
Πέννυ Εμμανουήλ
Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
Δ/τρια Α΄ Γενικό Νοσ. Παίδων Πεντέλης
 
 
 
Η φθειρίαση του τριχωτού της κεφαλής είναι ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί παιδιά και γονείς, κυρίως κατά τους σχολικούς μήνες. Παρατηρείται μιά έξαρση της νόσου τα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης των μεταναστών στην χώρα μας και στην ανθεκτικότητα του παρασίτου στα φάρμακα που διαθέτουμε.
Η φθειρίαση του τριχωτού της κεφαλής οφείλεται στην λοίμωξη από παράσιτο (pediculus humanis capitis) και συνήθως εκδηλώνεται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Τα κορίτσια προσβάλλονται συχνότερα από τα αγόρια.
Η νόσος είναι εξαιρετικά μεταδοτική και γίνεται με άμεση επαφή ή με την χρήση διαφόρων αντικειμένων αυτών που έχουν προσβληθεί από την νόσο (π.χ. καπέλα, βούρτσες, κορδέλες, κοκκαλάκια κ.α.)
 
Οι ψείρες είναι παράσιτα του ανθρώπου και δεν μολύνουν άλλα ζώα.
Ο κύκλος του παρασίτου έχει ως εξής : Το θηλυκό είναι γκριζόασπρο έντομο 3-4 χιλιοστών που εναποθέτει 7-10 αυγά την ημέρα σε κάθε κύκλο ζωής του που διαρκεί ένα μήνα, τα δε αυγά, οι κόνιδες, προσκολλώνται στερεά στο στέλεχος της τρίχας και έχουν σχήμα ωειδές. Επωάζονται σε 8 μέρες και στην συνέχεια οι νύμφες ωριμάζουν σε 8 μέρες.
Τα συμπτώματα της φθειριάσεως αρχίζουν με έντονο κνησμό (φαγούρα) στο τριχωτό της κεφαλής, κυρίως στον αυχένα και πίσω από τα αυτιά όπου παρατηρούμε μία ερυθρότητα (κοκκινίλα), δρυφάδες από τον ξεσμό (νυχιές από το ξύσιμο) και μερικές φορές δευτερογενείς λοιμώξεις (π.χ. μολυσματικό κηρίο) που οφείλονται στα βρώμικα χέρια των παιδιών. Σε παραμελημένες περιπτώσεις μπορεί το παιδί να εμφανίσει επιχώρια λεμφαδενίτιδα (δηλ. διόγκωση των αδένων) ή ακόμη και γενικά συμπτώματα όπως πυρετό καθώς και επέκταση των φθειρών στις βλεφαρίδες (σπάνια). Χαρακτηριστικό σημείο της νόσου, ορατό με γυμνό οφθαλμό, είναι τα αυγά του παρασίτου “οι κόνιδες” που είναι στερεά προσκολλημένες στο στέλεχος της τρίχας, αντίθετα με τα πιτυρώδη λέπια που απομακρύνονται εύκολα, στην σμηγματορροϊκή δερματίτιδα (πιτυρίδα).
 
Για την αντιμετώπιση της νόσου υπάρχουν στο φαρμακείο διάφορα αντιφθειρικά σκευάσματα με ποικίλο τρόπο δράσεως (π.χ. μαλαθείο, περμεθρίνη, φαινοθρίνη κ.α.), τα οποία όμως πρέπει να χορηγούνται κατόπιν ιατρικής συνταγής και να ακολοθούνται πιστά οι οδηγίες του δερματολόγου.
 
 
Αίτια αποτυχίας της θεραπείας είναι :

Η ανθεκτικότητα του παρασίτου στά φάρμακα

Η μη καλή συμμόρφωση του ασθενούς στη θεραπεία

Επάλλειψη με μη αρκετή ποσότητα φαρμάκου  (σε μαλλιά πολλά και χοντρά)

Μη καλή επάλλειψη σε όλες τις θέσεις (αυχένας, οπισθοωτιαία περιοχή)

Η χρήση ληγμένων η κακοσυντηρημένων προϊόντων (οχι ζέστη, φως)

Μη καλή απομάκρυνση της κόνιδος  (ξεψείρισμα με ειδικό χτενάκι)

Αναμόλυνση λόγω μη θεραπείας συγγενών η φίλων

Μείωση της αποτελεσματικότητος του φαρμάκου σε βρεγμένα μαλλιά (διάλυση του φαρμάκου, γίνεται πιό ασθενές και δεν αφαιρεί   τις κόνιδες που είναι στερεά προσκολλημένες).

 
Τέλος θα πρέπει να συμβουλεύσουμε τους γονείς να μην διστάσουν να αναφέρουν στο σχολείο, τυχόν προσβολή του παιδιού τους από φθειρίαση του τριχωτού της κεφαλής, ώστε να ληφθούν μέτρα για όλα τα παιδιά και να μην κινδυνεύσει το παιδί σας να ξανακολλήσει μετά την θεραπεία του.
Συμπληρωματικά θα πρέπει να αναφερθούμε και στις ειδικές λοσιόν που απομακρύνουν το παράσιτο, μπορείτε να τις προμηθευθείτε από το φαρμακείο είτε προληπτικά είτε μετά την θεραπεία του παιδιού σας για να μην ξανακολλήσει στο μέλλον.
 
  
            Διαβάστε περισσότερα  :   Παιδί - Έφηβος 
 

 

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

766

Print article Send to a friend Facebook Twitter

Δεν συλλέγουμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα εκτός εάν εσείς επιθυμείτε να μας στείλετε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email)
για εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο (newsletter)