Αρχική>Διατροφή & Aσκηση> Ελαιόλαδο, πηγή ζωής και υγείας «Δίνει ζωή στα χρόνια και χρόνια στη ζωή»

Ελαιόλαδο, πηγή ζωής και υγείας «Δίνει ζωή στα χρόνια και χρόνια στη ζωή»

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

452

Print article Send to a friend Facebook Twitter
 
 
 
Κατερίνας Κορακάκη, Χημικού
 
 
 
Ιστορική Αναδρομή
Από την αρχαία Ελλάδα εώς και σήμερα η ελιά είναι το ιερότερο δέντρο του τόπου μας. Το δέντρο που ταυτίζεται με την ίδια την Ελλάδα και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την κουλτούρα και τη διατροφή της. Η ιστορία της πρωτογράφτηκε στα παράλια της Μεσογείου και της Μικράς Ασίας. Στην Ελλάδα, οι ρίζες του ιερού δέντρου φτάνουν μέχρι την αρχαιότητα, όπου η διατροφή, η θρησκεία και η τέχνη των αρχαίων Ελλήνων περιείχαν στοιχεία της ελιάς, το κλαδί της οποίας, χρησιμοποιούταν ως σύμβολο ειρήνης, σοφίας και νίκης.
 
Μεσογειακή Διατροφή
Τα ζυμαρικά, το ρύζι, τα όσπρια και τα φρούτα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της Μεσογειακής Διατροφής η οποία βασίζεται στην κατανάλωση υγιεινών για τον οργανισμό, μη ζωικών τροφών. Βασικό στοιχείο της Μεσογειακής Διατροφής αποτελεί το παρθένο ελαιόλαδο, ιδιαίτερα το ωμό, το οποίο χρησιμοποιείται ως βασική πηγή λιπαρών στοιχείων.
 
Ελαιόλαδο και Υγεία
Το ελαιόλαδο, μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως το πιο υγιεινό λάδι. Το πλούσιο άρωμα του δίνει σε όλα τα φαγητά μοναδική και ασύγκριτη γεύση, ενώ τα θρεπτικά συστατικά τα οποία περιέχει το καθιστούν ευεργετικό για τον ανθρώπινο οργάνισμό.
Η εξαιρετικά μεγάλη του περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, η ισορροπημένη του περιεκτικότητα σε ακόρεστα και κεκορεσμένα λιπαρά οξέα καθώς και ο πλούτος του σε άλλα στοιχεία υψηλής βιολογικής αξίας, επιβαιβεώνουν την υπεροχή του ελαιολάδου έναντι των άλλων λιπαρών υλών.
 
Κατηγορίες Ελαιολάδου
Το τυποποιημένο ελαιόλαδο διατίθεται στην κατανάλωση, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, σε τρεις βασικές κατηγορίες, οι οποίες αναγράφονται στη συσκευασία του:
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: είναι το ελαιόλαδο που έχει παραχθεί μόνο με φυσικές και μηχανικές διαδικασίες, με τέλειο άρωμα και γεύση και με ελέυθερη οξύτητα όχι μεγαλύτερη από 0,8%.
ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: έχει σχεδόν τα ίδια χαρακτηριστικά με το εξαιρετικά παρθένο, αλλά η οξύτητα του κυμαίνεται από 1,1% εώς 2%.
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: είναι μίγμα παρθένου και εξευγενισμένου (ραφινέ) ελαιολάδου. Έχει ελαφριά, ευχάριστη γεύση και οσμή, χρώμα ανοικτό κιτρινοπράσινο και η οξύτητά του δεν πρέπει να ξεπερνά το 1,5%. Το εξευγενισμένο ελαιόλαδο παραλαμβάνεται με εξευγενισμό (εξουδετέρωση, απόσμηση, αποχρωματισμό) του μειονεκτικού παρθένου ελαιολάδου.
ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟ: είναι το μίγμα εξευγενισμένου πυρηνέλαιου και παρθένου ελαιόλαδου με οξύτητα όχι μεγαλύτερη από 1,5%. Το εξευγενισμένο πυρηνέλαιο παραλαμβάνεται με χημικές μεθόδους από τον πυρήνα (κουκούτσι) της ελιάς.
Τα τυποποιημένα ελαιόλαδα ελέγχονται σε όλα τα στάδια της παραγωγής τους και συνεπώς εξασφαλίζουν προïόν εγγυημένης ποιότητας, 100% αγνό και υγιεινό το οποίο συσκευάζεται κάτω από τις πιο υγιεινές συνθήκες. Γι' αυτό και πρέπει να προτιμώνται έναντι των ελαιολάδων που πωλούνται χύμα.
 
Τύποι Ελαιολάδου
Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο ανάλογα με την περιοχή παραγωγής, τις μεθόδους καλλιέργειας που χρησιμοποιούνται και την ποικιλία του ελαιοκάρπου κατατάσσεται στις παρακάτω κατηγορίες:
 
Βιολογικό ελαιόλαδο
Οι μέθοδοι καλλιέργειας που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του δεν περιλαμβάνουν λιπάσματα, φυτοφάρμακα και χημικές ουσίες, ενώ τόσο οι καλλιέργειες όσο και το τελικό προϊόν ελέγχονται και πιστοποιούνται από Εγκεκριμένους Οργανισμούς.
 
Ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης ή άθερμο
Υψηλής ποιότητας απόλυτα φυσικός χυμός, ο οποίος παράγεται από την έκθλιψη της ελιάς σε χαμηλές θερμοκρασίες (μέχρι 27οC).
 
Αγουρέλαιο
Προέρχεται από άγουρες πράσινες ελιές, έχει πολύ χαμηλή οξύτητα (μέχρι 0,5 ανά 100g) και έντονο φρουτώδες άρωμα.
 
Ελαιόλαδο με αρωματικά φυτά
Είναι το ελαιόλαδο στο οπόιο προστίθενται διάφορα βότανα, τα οποία του προσδίδουν επίσης εκτός από ένα ιδιαίτερο άρωμα στυπτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
 
Ελαιόλαδο Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ)
Είναι το ελαιόλαδο το οποίο φέρει το όνομα της περιοχής στην οποία οφείλει τη φήμη του και στην οποία πραγματοποιείται αποκλειστικά η παραγωγή του.
 
Ελαιόλαδο Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ)
Είναι το ελαιόλαδο το οποίο φέρει τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της περιοχής στην οποία παράγεται και διατίθεται με το όνομα της.
 
 
Ενδείξεις στη συσκευασία των ελαιολάδων
 
Α. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
 
 • Η ονομασία πώλησης του προϊόντος
 • Πληροφορίες για την κατηγορία του ελαιολάδου ή πυρηνελαίου
 • Η καθαρή ποσότητα του περιεχομένου σε μονάδες όγκου
 • Ο παρασκευαστής ή συσκευαστής
 • Ο αριθμός παρτίδας
 • Η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας του προϊόντος
 • Οι συνθήκες διατήρησης.
 
Β. ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
 
 • Η εμπορική ονομασία του προϊόντος
 • «Εξαγωγή εν ψυχρώ»
 • «Πρώτη πίεση εν ψυχρώ»
 • Οργανοληπτικά συστατικά (άρωμα, χρώμα, γέυση, κ.λ.π.)
 • Οξύτητα ή ανώτατη οξύτητα (μόνο εφόσον υπάρχουν και οι ενδείξεις αριθμός υπεροξειδίων, απορρόφηση στο υπεριώδες και κηροί).
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το ελαιόλαδο
 • Το ελαιόλαδο παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση μιας ισορροπημένης διατροφής για τον άνθρωπο
 • Αντικαθιστά το βούτυρο και τα άλλα λίπη στη μαγειρική
 • Είναι το πιο εύπεπτο λάδι και το καλύτερο για το τηγάνισμα
 • Βοηθάει στη σωστή ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και στην αποφυγή των καρδιαγγειακών παθήσεων.
 
Αναλυτικότερα ως βασική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, το ελαιόλαδο βοηθά
 • Στη μείωση της "κακής" χοληστερίνης () στο αίμα.
 • Στη διατήρηση της περιεκτικότητας του αίματος σε "καλή" χοληστερίνη (HDL).
 • Στην πρόληψη φραγής των αρτηριών και κατά συνέπεια στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων.
 • Στη θεραπεία του έλκους στομάχου και δωδεκαδάχτυλου, αφού διευκολύνει την πέψη.
 • Στη σωστή διατροφή των διαβητικών και κατά συνέπεια στην ισορροπία των τιμών του σακχάρου.
 • Στην πρόληψη του καρκίνου.
 
Επίσης θα πρέπει να προσέχουμε:
 
Η συσκευασία του ελαιολάδου να είναι ακέραιη.
 
Το σύστημα ανοίγματος του θα πρέπει να καταστρέφεται μετά την πρώτη χρήση.
 
Η απόθηκευση του να γίνεται σε μέρος δροσερό και σκιερό, μακριά από φως και θερμότητα.
 
Η διάρκεια ζωής του κυμαίνεται μεταξύ 12 και 18 μηνών.
 
 
 
 
 
Υγιεινό και Εύγευστο
Το ελαιόλαδο είναι το πιο υγιεινό λάδι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα φαγητά και συνιστάται από όλους τους διαιτολόγους. Έχει την ίδια θερμιδική αξία με τα άλλα λάδια (9 θερμίδες ανά γρ.). Για ακόμη πιο υγιεινό φαγητό μπορεί να προστεθεί στο τέλος του μαγειρέματος.
Όταν χρησιμοποιείται ωμό αναδεικνύει το πλούσιο άρωμα και την έντονη γεύση του, συμπληρώνοντας ιδανικά σαλάτες, λαχανικά, χόρτα, ψάρια και κρεατικά. Εκτίθεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες χωρίς να υποστεί αλλοιώσεις και χωρίς να προκαλεί δυσμενείς επιπτώσεις στον οργανισμό μας. Η ανθεκτικότητα του αυτή στις υψηλές θερμοκρασίες το καθιστά κατάλληλο για χρήση στο τηγάνισμα.
Επιπλέον, το ελαιόλαδο εκτός από το μαγείρεμα χρησιμοποιείται και στη συντήρηση τροφίμων (π.χ. τυριών, λαχανικών, ψαρικών).
 
Χρήσιμες συμβουλές για σωστό τηγάνισμα
Για ένα σωστό και υγιεινό τηγάνισμα πρέπει να ακολουθήσουμε τις εξής οδηγίες:
1.     Τα τρόφιμα πρέπει να προστίθενται στο ελαιόλαδο μόνο όταν αυτό έχει φτάσει στη σωστή θερμοκρασία, ενώ θα πρέπει να είναι στεγνά χωρίς υγρασία και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, διαφορετικά μειώνουν τη θερμοκρασία του λαδιού.
2.     Η θερμοκρασία τηγανίσματος πρέπει να ανεβαίνει σταδιακά και να διατηρείται σταθερή (μέχρι 210ο).
3.     Καλό είναι το λάδι να μην χρησιμοποιείται περισσότερο από 3 φορές κατά το τηγάνισμα.
4.     Τα τηγάνια πρέπει να είναι πάντα άριστης ποιότητας (βαθιά, βαριά, αντικολλητικά).
5.     Επειδή η γεύση του ελαιολάδου χάνεται κατά το τηγάνισμα, καλό είναι να χρησιμοποιείται ένα απλό παρθένο ελαιόλαδο.
6.     Στο τέλος του τηγανίσματος, οι τροφές πρέπει να στραγγιστούν (τρυπητή κουτάλα, απορροφητικό χαρτί) πριν σερβιριστούν.
7.     Το λάδι όπου έχουν τηγανιστεί τροφές παναρισμένες σε αλεύρι, αυγό, φρυγανιά ή έχουν γέμιση, μπορεί να καθαριστεί ρίχνοντας μία μικρή φέτα ψωμιού, μία λεπτή φέτα λεμονιού ή ένα κομμάτι ωμής πατάτας.
8.     Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε μετά το τηγάνισμα είναι να τοποθετούμε το λάδι σε ένα πλαστικό μπουκάλι (νερού, αναψυκτικού), να το κλείνουμε καλά και να το πετάμε στα κανονικά σκουπίδια, και όχι να το ρίχνουμε στο νεροχύτη της κουζίνας, καθώς ένα λίτρο λαδιού μολύνει σχεδόν ένα εκατομμύριο λίτρα νερού.
 
 
 
 
 
 
 
 
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
 
 
 
Λαδόπιτα
 
Υλικά
3 ποτήρια λάδι
3 ποτήρια νερό
1 ½ ποτήρι ζάχαρη
Σησάμι, κανέλα, αμύγδαλα ασπρισμένα ολόκληρα
1 ½ κιλό περίπου αλέυρι
1 χούφτα σιμιγδάλι
 
Εκτέλεση
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 10 λεπτά και το φυλάμε να είναι ζεστό. Βάζουμε το λάδι (αφού κρατήσουμε 2 δάκτυλα από το τρίτο ποτήρι) σε ρηχή κατσαρόλα στη φωτιά να κάψει. Κατόπιν ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι, τόσο ωστέ να γίνει ένας πολύ πηχτός χυλός και ανακατεύουμε διαρκώς με ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα πάντα πάνω σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει χρυσόξανθο χρώμα. Προσθέτουμε τότε σιγά σιγά το ζεστό σιρόπι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Γίνεται ένας τρυφερός χαλβάς. Τον στρώνουμε στο ταψί αφού το πασπαλίσουμε με σησάμι, χαράζουμε την πίτα σε φελιά (ρόμβους) και τοποθετούμε από ένα αμύγδαλο σε κάθε φελί.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο, για μια ώρα περίπου. Δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι αν ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα του ταψιού. Τότε η πίτα είναι έτοιμη.
Πασπαλίζουμε με κανέλλα και λίγη ζάχαρη. Την κόβουμε όταν κρυώσει.
 
 
 
 
 
Ανάμικτη σαλάτα με όσπρια
 
Υλικά
3/4 φλιτζανιού φασόλια μαυρομάτικα
3/4 φλιτζανιού φάβα
3/4 φλιτζανιού φασόλια ξερά
3/4 φλιτζανιού ρεβίθια
3/4 φλιτζανιού στάρι
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
1/2 φλιτζάνι (125) χυμό λεμονιού ή ξίδι κατ’ επιλογή
 
Εκτέλεση
Μουλιάζετε ξεχωριστά τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ ή για 8 τουλάχιστον ώρες. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζετε το στάρι για 20 λεπτά. Το αφήνετε στην άκρη. Αλλάζετε το νερό και βράζετε τη φάβα. Τη σουρώνετε και τη βάζετε στην άκρη. Αλλάζετε το νερό και βράζετε μαζί τα ξερά φασόλια και τα ρεβίθια. Τα σουρώνετε και τα αφήνετε στην άκρη.
Γεμίζετε την κατσαρόλα και βράζετε το νερό. Προσθέτετε το αλάτι, όλα τα λαχανικά όπως τα έχετε ετοιμάσει και τα μαυρομάτικα φασόλια. Τα βράζετε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν. Τα σουρώνετε και τα αφήνετε να στεγνώσουν. Τα σερβίρετε σε ενά μεγάλο ανοιχτό μπολ και τα ραντίζετε κατ’ επιλογή με ελαιόλαδο, λεμόνι ή ξίδι.
 
 
 
 
 
Σάλτσα πέστο ()


Υλικά

4 σκελίδες σκόρδου, ξεφλουδισμένες και κομμένες στη μέση, καθαρισμένες από το πράσινο βλαστάρι

20 φυλλαράκια βασιλικού

100 γρ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
150 Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΠΟΠ Σητείας
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 
Εκτέλεση
Σε ένα μικρό γουδί, λιώνουμε το σκόρδο σε πουρέ μαζί με 1 πρέζα αλάτι. Προσθέτουμε το βασιλικό και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε την παρμεζάνα, μετά σιγά-σιγά το λάδι σε συνεχή ροή, ανακατεύοντας συνεχώς με το γουδοχέρι.
Δουλεύουμε τη σάλτσα μέχρι να γίνει πολτός. Αλατοπιπερώνουμε.
Χρησιμοποιούμε το πέστο αμέσως ή το μεταφέρουμε σε ένα μπολ και το καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη. Διατηρήται στο ψυγείο για αρκετές ημέρες.
 
 
 
 
Χαλβάς με σιμιγδάλι

Υλικά
3/4 κούπας ελαιόλαδο (όχι τελείως γεμάτο)
1 κούπα σιμιγδάλι χοντρό
1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
3 κούπες ζάχαρη
4 κούπες νερό
Κανέλα
Μερικά άσπρα αμύγδαλα
 
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και μόλις κάψει ρίχνουμε το σιμιγδάλι και τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε συνέχεια ώσπου να σκουρύνει το σιμιγδάλι από το καβούρδισμα, αλλά όχι πολύ. Σε ένα άλλο σκεύος βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 10 λεπτά και αδειάζουμε το σιρόπι στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι. Ρίχνουμε αρκετή κανέλλα και ανακατεύουμε συνέχεια. Ό χαλβάς είναι έτοιμος όταν ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Τον βάζουμε σε φόρμα και μόλις κρυώσει τον ξεφορμάρουμε σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε με κανέλλα.
 
 

                                              Γνωρίζετε την απόλυτη γυναικεία φροντίδα; Δείτε περισσότερα...

 

 

 

 

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

452

Print article Send to a friend Facebook Twitter

Δεν συλλέγουμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα εκτός εάν εσείς επιθυμείτε να μας στείλετε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email)
για εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο (newsletter)