Αρχική>Διατροφή & Aσκηση> Οίνος ευφραίνει καρδίαν.

Οίνος ευφραίνει καρδίαν.

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

340

Print article Send to a friend Facebook Twitter
 
 
 
 
 
 
Οίνος, ή κρασί ,οινοπνευματώδες ποτό, παραγόμενο από την ζύμωση του γλεύκους δηλ του μούστου νωπών σταφυλιών όπως και άλλων σακχαρούχων καρπών. Αποτελεί μετά του άρτου την ύλη του μυστηρίου της θειας ευχαριστίας, συμβολίζει αίμα Κυρίου, με το οποίο επικοινωνεί ο πιστός με το θειο. Πλην όμως γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων, χρησιμεύει και στην ευχαριστιακή σύναξη  των ανθρώπων. «Πάμε να πιούμε ένα κρασάκι» λέμε προτείνοντας μια ευχάριστη κοινωνική επαφή, μια σχέση καρδιάς, φιλίας και έρωτα.
 
Ιδιαίτερα το ελληνικό κρασί, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, συνεχίζει να συντροφεύει τις χαρές και τις λύπες αυτού του λαού με ένα τρόπο που κανένα άλλο ποτό στον κόσμο δεν μπόρεσε να προσεγγίσει. αν και τώρα τελευταία υπάρχει μια απόκλιση από αυτό το πρότυπο, με μια διαμορφούμενη τάση στους νέους κυρίως, να πίνουν νηστικοί με φίλους στα όρθια, διάφορα σκληρά αλκοολούχα ποτά πολλές φορές αμφισβητούμενης προέλευσης. Είναι ευτυχές το γεγονός ότι την ώρα της δυτικόφερτης αυτής στροφής, μας έρχονται και οι απόψεις της ιατρικής, που επιβεβαιώνουν  την διαχρονικότητα της στοργικής σχέσης μεταξύ κρασιού και ανθρώπου.
 
Συγκεκριμένα ¨βρέθηκε ότι μέτρια κατανάλωση αλκοόλ δηλ ένα ως τρία ποτήρια του είδους συσχετίζεται ισχυρά με μείωση του κινδύνου από στεφανιαία νόσο, ενώ κάποια δεδομένα υποστηρίζουν ότι το κρασί και ιδιαίτερα οι κόκκινες ποικιλίες του, προσφέρουν ιδιαίτερο όφελος, πιθανώς ένεκα των πολυφαινολών, όπως η ρεσβατρόλη, που έχουν άμεσο όφελος στην αγγειακή θρόμβωση και το οξειδωτικό στρες. Αν και πολλές μελέτες δεν έχουν επιβεβαιώσει την υπέροχή του κόκκινου κρασιού, είναι πιθανό ότι το κύριο όφελος από το αλκοόλ σχετίζεται με την αύξηση της καλής χοληστερίνης, της μείωση των επιπέδων του ινωδογόνου, της καθίζησης των αιμοπεταλίων και επομένως των θρομβώσεων, καθώς και των παραγόντων φλεγμονής. Σε πρόσφατη μελέτη, άνδρες που κατανάλωναν αλκοόλ τρεις ως τέσσαρες φορές την εβδομάδα, είχαν 37% μείωση του κινδύνου εμφράγματος του μυοκαρδίου, συγκρινόμενοι με άνδρες που έπιναν λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα, ενώ το όφελος δεν αυξήθηκε σε αυτούς που έπιναν περισσότερο, δηλ πάνω από τρεις φορές.
 
Συνεπώς, η μετρημένη χρήση αλκοόλ είναι ωφέλιμη συγκρινόμενη με την αυξημένη η την αποχή. Και εδώ ισχύει το αρχαιοελληνικό « μέτρον άριστον», δεδομένου ότι η αυξημένη κατανάλωση προκαλεί ηπατοτοξικότητα, άνοδο των τριγλυκεριδίων, εγκεφαλικές, νευρολογικές  και ψυχιατρικές  διαταραχές, αύξηση του κινδύνου καρκίνου του λάρυγγα, του οισοφάγου και του μαστού στις γυναίκες. Βλέπουμε λοιπόν  ότι η απόσταση του οφέλους από την μετρημένη χρήση μέχρι τον κίνδυνο από την αυξημένη κατανάλωση είναι πολύ μικρή, επικυρώνοντας το λαϊκό απόφθεγμα ¨ξέρεις να πίνεις ..ξέρεις να ζεις¨.          
 
 
 

 

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

340

Print article Send to a friend Facebook Twitter

Δεν συλλέγουμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα εκτός εάν εσείς επιθυμείτε να μας στείλετε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email)
για εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο (newsletter)