Αρχική>Παιδί-Έφηβος> Παδικά ατυχήματα : Στην εξοχή και στη θάλασσα

Παδικά ατυχήματα : Στην εξοχή και στη θάλασσα

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

429

Print article Send to a friend Facebook Twitter

 

 

Από τον Δρ. Θ. Ντόλατζα
Τέως Δ/ντή της Α΄ παιδοχειρουργικής κλινικής Νοσ. Παίδων «Η Αγία Σοφία»
 
 
 
Ατυχήματα στην εξοχή
  
Κάθε χρόνο υπάρχουν πολλά θύματα παιδιά από δαγκώματα φιδιών. Όπως είναι γνωστό δηλητηριώδες φίδι είναι η οχιά. Η οχιά καλύπτεται σε θάμνους και σε πέτρες, σηκώνεται απότομα και τινάζεται προς το θύμα. Το δάγκωμα πονά πολύ και η περιοχή του δαγκώματος πρήζεται (οίδημα). Το δηλητήριο περιέχει αιματοτοξίνες και νευροτοξίνες που προκαλούν αιμόλυση και παράλυση νεύρων με τελική παράλυση του αναπνευστικού κέντρου. Ανάλογα με το σημείο του σώματος, το χρόνο, την ποσότητα του δηλητηρίου έχουμε και τα ανάλογα συμπτώματα όπως ναυτία, έμετοι, ταχυκαρδία, παραλήρημα, δίψα, εσωτερική αιμορραγία, δύσπνοια, ταχύπνοια, ανακοπή, θάνατος. Όσο πιο μικρό είναι το παιδί τόσο πιο βαριά είναι η πρόγνωση. Μεγάλη σημασία έχει η παρακολούθηση της πηκτικότητας του αίματος (χρόνος προθρομβίνης κ. λ. π. ). Επειδή δεν γνωρίζουμε πολλές φορές εάν το φίδι έχει δηλητήριο θα πρέπει το παιδί να παρακολουθείται τουλάχιστον 24 ώρες. Συνιστάται τοπικά πολύ καλός καθαρισμός του τραύματος και ακινητοποίηση του μέλους. Ορός (αντιοφικός) θα πρέπει να γίνει εφόσον υπάρχουν έντονα τοπικά (οίδημα) ή γενικά (έμετοι, αιμορραγίες) συμπτώματα.
 
Τα σκυλιά, τσακάλια, λύκοι συνήθως δεν δαγκώνουν. Στις περιπτώσεις «δαγκωματιάς σκύλου» θα πρέπει το ζώο να παρακολουθείται. Δεδομένου ότι η λύσσα στην Ελλάδα είναι ανύπαρκτη, το αντιλυσσικό εμβόλιο δεν είναι απαραίτητο. Τα δαγκώματα της γάτας είναι ακίνδυνα, το πολύ να γίνει μια μικρή μόλυνση με διόγκωση των γαγγλίων (cut scrats syndrome).
Το δάγκωμα του ποντικού (αρουραίοι αγρών, λιμανιών) μπορεί να μεταδώσει λύσσα, τέτανο, τύφο, σηψαιμία, ικτεροαιμορραγική λεπτοσπείρωση.
 
Τα διάφορα έντομα (κουνούπια, σφήκες, μέλισσες,αράχνες) φέρουν στην ουρά τους κεντρί με δηλητήριο. Με το τσίμπημα αφήνουν στο δέρμα το κεντρί. Στα παιδιά μετά το τσίμπημα προκαλείται πόνος τοπικά, ερυθρότητα, οίδημα, κνησμός. Σε υπερευαίσθητα παιδιά ή αλλεργικά μπορεί να προκληθεί αλλεργική αντίδραση με δυσάρεστα επακόλουθα όπως οίδημα λάρυγγα, αλλεργικό shock. Η χορήγηση Ι.V. κορτιζόνης πολλές φορές σώζει το παιδί από το θάνατο από ασφυξία (οίδημα λάρυγγα). Τα μυρμήγκια, οι αράχνες, οι σκορπιοί μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικά συμπτώματα αλλά και άλλες διαταραχές στα παιδιά όπως π. χ τα κόκκινα μυρμήγκια είναι δηλητηριώδη, τα μαύρα όμως που είναι και μικρά εάν φαγωθούν από απροσεξία προκαλούν γαστρεντερικές διαταραχές. Από τις αράχνες επικίνδυνη είναι η λεγόμενη «μαύρη χήρα» που το δάγκωμά της μπορεί να είναι θανατηφόρο.
Ο σκορπιός έχει δύο δαγκάνες σαν του αστακού και στην ουρά του έχει το κεντρί με το δηλητήριο, φωλιάζει σε ζεστούς χώρους, τρύπες, χαλάσματα,πέτρες. Δεν μετακινείται συνήθως, για να επιτεθεί πρέπει να τον κτυπήσουμε από απροσεξία. Συνήθως του αρέσει να χώνεται μέσα σε ρούχα. Τα τσιμπούρια είναι συχνά στα ζώα και πολλές φορές τσιμπάνε και τα παιδιά. Το τσιμπούρι κάνει μια κοκκινίλα. Για να αφαιρέσουμε ένα τσιμπούρι το διαποτίζουμε με λάδι ή πετρέλαιο και το αφαιρούμε με ένα τσιμπιδάκι.
 
Οι πτώσεις από τα δένδρα, από μαντρότοιχους, από ζώα, (γαϊδούρια-μουλάρια) δεν είναι πολύ συχνές στα παιδιά. Αλλά προκαλούν σοβαρές κακώσεις θώρακα, κοιλιάς ή κρανιοεγκεφαλικές, ανάλογα με το ύψος και τον τρόπο πτώσης.
 
  
 
Sport Σειρά για την πρόληψη και αντιμετώπιση των τραυματισμών
 
 
 
Ο ήλιος, όπως αναφέρω και σε άλλο κεφάλαιο, είναι αναγκαίος και ευεργετικός για τη ζωή των ανθρώπων. Αλλά στα μικρά παιδιά μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα, συνήθως πρώτου βαθμού, ηλίαση, θερμοπληξία. Στα βρέφη η υψηλή υγρασία και θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσει πυρετό 39-40C, σπασμούς,αφυδάτωση. Παιδιά που κάθονται ή παίζουν πολλές ώρες στον ήλιο μπορούν να πάθουν ηλίαση (πονοκέφαλος, ακαμψία τραχήλου, πυρετός, υπερθερμία, εξάντληση).
 
Ατυχήματα που συμβαίνουν στη θάλασσα
 
Το καλοκαίρι τα περισσότερα παιδιά κάνουν διακοπές στη θάλασσα. Εκεί μπορούν να υποστούν πολλά ατυχήματα μέσα στη θάλασσα αλλά και εκτός θαλάσσης στην αμμουδιά (ενάλιες κακώσεις). Ο μεγάλος κίνδυνος για τα παιδιά είναι ο πνιγμός. Κάθε χρόνο αρκετά παιδιά χάνουν τη ζωή τους μέσα στη θάλασσα. Γι¨αυτό οι γονείς πρέπει να μαθαίνουν τα παιδιά τους να κολυμπάνε από πολύ μικρά. Οι συχνότερες αιτίες πνιγμού είναι η απροσεξία, η κόπωση όταν απομακρύνονται πολύ από την ακτή, ο φόβος, ο πανικός, το απότομο κρύο, η πολύωρη έκθεση στον ήλιο, η προηγούμενη δραστηριότητα, το αναφυλακτικό shock που μπορεί να γίνει μέσα στη θάλασσα από τσίμπημα μέδουσας ή άλλο αλλεργιογόνο.
 
 Πνιγμός μπορεί να γίνει από ανακοπή της καρδιάς, από τραύμα της κεφαλής και από άσχημη κατάδυση. Το παιδί που θα γλιτώσει από το θάνατο λόγω πνιγμού έχει έντονη ταχύπνοια ή δύσπνοια, κυάνωση, οπισθοστερνικό καύσο και πλευροδυνία. Μπορεί να έχει υπόταση και ταχύ σφυγμό.
Η τεχνητή αναπνοή και οι καρδιακές μαλάξεις  έχουν σώσει πολλά παιδιά. Ατυχήματα μέσα στη θάλασσα συμβαίνουν σε παιδιά που παίζουν με θαλάσσια παιχνίδια όπως τα κανό, ποδήλατα, βάρκες κ.λ.π. Έχουν αναφερθεί διάφορες κακώσεις από πτώσεις μέσα στη βάρκα.
Επίσης παιδιά που συνοδεύουν τους γονείς τους ή φίλους στο ψάρεμα μπορεί από απροσεξία να τρυπηθούν με αγκίστρι και να τραυματισθούν σε άσχημο σημείο.
 Τα παιδιά κινδυνεύουν και από άλλους θαλάσσιους οργανισμούς (εκτός από τον άνθρωπο). Στα αβαθή νερά κρύβονται συνήθως ψάρια όπως οι δράκαινες, σκορπίνες, σμέρνες που έχουν δηλητηριώδη ραχιαία αγκάθια. Επίσης και οι αχινοί έχουν δηλητηριώδη αγκάθια, αλλά και οι μέδουσες και οι τσούχτρες έχουν δηλητήρια στα πλοκάμια τους. Τα αποτελέσματα από τα τσιμπήματα διαφέρουν από παιδί σε παιδί. Συνήθως τα τσιμπήματα προκαλούν πόνο στο σημείο τσιμπήματος, οίδημα, κοκκινίλα, σε σοβαρότερες, περιπτώσεις (αλλεργικά παιδιά) έχουμε δυσκολία στην αναπνοή (οίδημα λάρυγγα), αλλεργικό shock. Οι τσούχτρες έχουν ισχυρό δηλητήριο που προκαλεί πόνο έντονο, μυϊκές συσπάσεις, ναυτία, έμετο, ζάλη, απώλεια αισθήσεων και φαινόμενα shock. Τα νημάτια από τις μέδουσες αφαιρούνται με λίγο ταλκ.
Μία συχνή αλλεργική αντίδραση των παιδιών το καλοκαίρι που υπάρχει μεγάλη ηλιοφάνεια είναι η φωτοαλλεργία, που εκδηλώνεται με ερύθημα, φαγούρα, μικρά εξανθήματα στο τρυφερό δέρμα των παιδιών. Η φωτοευαισθησία δημιουργείται όταν το παιδί λαμβάνει διάφορες φαρμακευτικές ουσίες (τετρακυκλίνες, κρέμες, αντιηλιακά, κολλύρια που περιέχουν αντιβιοτικά) και με την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας δημιουργούνται τα διάφορα συμπτώματα που προανέφερα.

 Η επαφή με το κρύο νερό της θάλασσας μπορεί να προκαλέσει σε ευαίσθητα άτομα κνίδωση που συνοδεύεται από υπόταση με όλα τα δυσάρεστα επακόλουθα. Οι πισίνες πολλές φορές δημιουργούν στα παιδιά διάφορες νοσηρές καταστάσεις όπως επιπεφυκίτιδες, γαστρεντερίτιδες κ.α. λόγω της χλωρίωσης ή της κακής συντήρησης. Στις περιπτώσεις φωτοαλλεργίας συμβουλευτείτε τον Ιατρό σας.

Στα παιδιά πάντα να βάζετε αντηλιακή κρέμα.

s  

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

429

Print article Send to a friend Facebook Twitter

Δεν συλλέγουμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα εκτός εάν εσείς επιθυμείτε να μας στείλετε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email)
για εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο (newsletter)