Αρχική>Ομορφιά-Αισθητική>Περιποίηση-Αντιγήρανση> Αντηλιακά : Ερωτήσεις -Απαντήσεις

Αντηλιακά : Ερωτήσεις -Απαντήσεις

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

395

Print article Send to a friend Facebook Twitter

 

 
 
 
Πείτε αντίο στην παλιά σας σχέση με τον ήλιο και αποκτήστε το ασφαλέστερο μαύρισμα που είχατε ποτέ.
 
Όσο κι αν νομίζουμε ότι έχουμε μάθει πολλά σε ό,τι αφορά τη σχέση μας τον ήλιο, το θέμα εξακολουθεί να είναι ανεξάτλητο, ενώ πάντα θα έχουμε απορίες για το τι πρέπει να κάνουμε ή άν τελικά κάνουμε το σωστό.
Οι παρακάτω ερωτήσεις και απαντήσεις δίνουν φως σ’ όλα σας τα διλήματα τεστάρουν τις γνώσεις σας και το πιο σημαντικό, θα σας εξασφαλίσουν ότι μπορείτε κάτω απο τις ακτίνες του ηλίου να κάνετε τα χειρότερα, καλύτερα.
 
 
1.«Χρησιμοποιώ κάποιο αντιηλιακό προϊόν μόνο κατά τη διάρκεια της ηλιοθεραπείας».
ΛΑΘΟΣ: Αποκτήστε τη συνήθεια να χρησιμοποιείτε την αντιηλιακή σας «ασπίδα» μισή ώρα πριν βγείτε απο το σπίτι, επαναλαμβάνοντας συχνά τη χρήση του αντιηλιακού σας ακόμα και όταν βγαίνετε για μια απλή βόλτα μέσα στη πόλη μέσα στο αυτοκίνητο.
 
2.«Μπορώ να χρησιμοποιήσω τα αντηλιακά που μου έχουν περισέψει από το προηγούμενο καλοκαίρι»;
ΣΧΕΔΟΝ ΠΟΤΕ: Σε γενικές γραμμές δεν θα σας συνιστούσαμε κάτι τέτοιο κι αυτό γιατί τα «περσινά» προϊόντα μπορεί να έχουν χάσει τις προστατευτικές τους ιδιότητες σε μεγάλο βαθμό και να έχουν αλλοιωθεί, αν για παράδειγμα συνηθίζατε να τα αφήνετε στο πίσω κάθισμα ή μέσα στο πορτπαγκάζ-«φούρνο» του αυτοκινήτου.
 
 
3.«Αν ακολουθώ κάποια θεραπευτική αγωγή είναι προτιμότερο να ζητήσω την γνώμη του γιατρού μου πριν εκτεθώ στον ήλιο»;
ΣΩΣΤΟ: Ορισμένα φάρμακα όπως τα αντισυλληπτικά, τα ηρεμιστικά και τα φάρμακα κατά της ακμής, καθιστούν το δέρμα σας περισσότερο ευαίσθητο στην ακτινοβολία. Ο γιατρός σας σίγουρα θα σας συστήσει την πλέον κατάλληλη αγωγή για εσάς.
 
4.«Η εμφάνιση των πανάδων και των καφέ κηλίδων αυξάνονται στο πρόσωπο, το λαιμό και το σώμα μου, όσο περνούν τα χρόνια. Σημαίνει αυτό κάτι κακό για την υγεία μου;»
ΠΙΘΑΝΟΝ: Οι κηλίδες οφείλονται στο φαινόμενο της φωτογήρανσης του δέρματος και αποτελούν κατά κανόνα σημάδι χρόνιας έκθεσης στον ήλιο. Ανεξαρτήτως μορφής, οι βλάβες που εντοπίζονται σε περιοχές που εκτίθενται περισσότερο στο ηλιακό φώς -ειδικότερα στο πρόσωπο και το λαιμό- οφείλονται σε μεταβολές στην κατανομή της μελανίνης, σε διαταραχές της μικροκυκλοφορίας και σε εκφυλισμό των ελαστικών ινών. Τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί σημαντική αύξηση των βλαβών αυτών λόγω της έκθεσης στον ήλιο ενώ έχει διαπιστωθεί επιστημονικά ότι ο κίνδυνος απο τον ήλιο είναι αθροιστικός, ενώ οι ειδικοί λένε πως είναι πιθανόν στο εγγύς μέλλον τα συμπτώματα της φωτογήρανσης να εμφανίζονται πιο συχνά. Έως ότου η φωτοπροστασία γίνει συνείδηση, εσείς το μόνο που οφείλετε να κάνετε προς όφελος της υγείας σας είναι να δώσετε ύψιστη σημασία στην πρόληψη. Όσον αφορά στις νεότερες γυναίκες, ο μόνος τρόπος για να αποφύγουν ή τουλάχιστον να καθυστερήσουν την εμφάνιση πανάδων και κηλίδων, είναι να ακολουθούν πιστά από τώρα, που είναι νωρίς, όλους τους κανόνες αντιηλικής προστασίας. 
 
5.«Με υψηλό δείκτη αντηλιακής  προστασίας θα ανανεώνω λιγότερο συχνά το αντηλακό μου».
ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ: Αν ακολουθήσετε τις επιστημονικές συμβουλές κατά γράμμα, τότε μπορείτε να παραμείνετε στον ήλιο 15 λεπτά χωρίς αντηλιακή προστασία, πριν οι κοκκινίλες κάνουν την εμφανισή τους, ενώ με έναν δείκτη προστασίας 30 για παράδειγμα, θα μπορέσετε να παραμείνετε στον ήλιο... 30 φορές περισσότερο. Ωστόσο, ένας απλός υπολογισμός φανερώνει το κίνδυνο που κρύβει αυτή η λογική: Το «30 φορές περισσότερο» μεταφράζεται με 7 ώρες και 30 λεπτά στον ήλιο χωρίς να ανανέωσετε το αντηλιακό σας!
ΚΑΝΤΟ ΣΩΣΤΑ: Στην πράξη, πρέπει να ενεργήσετε εντελώς διαφορετικά:
Οι δείκτες αντηλιακής προστασίας υπολογίζονται βάσει εργαστηριακών δεδομένων που υπολλείπονται όμως κατά πολύ των πραγματικών συνθηκών (αυτός ο υπολογισμός δεν παίρνει υπόψιν του την απώλεια της προστασίας του αντηλιακού προιόντος εξαιτίας π.χ. της εφίδρωσης ή της απορρόφησης του νερού απο την πετσέτα που χρησιμοποιείτε για να στεγνώσετε κλπ.). Εσείς, θα ανανεώνετε το αντηλιακό σας κάθε μία ώρα ή καλύτερα κάθε μισάωρο όταν ο ήλιος είναι πολύ δυνατός.
 
6.«Πώς να προστατέψω μια περιοχή του δέρματός μου που έχει υποστεί εγκαύματα από άλλες χρονιές;»
ΑΠΛΟ: Επιλέξτε ένα προϊόν με υψηλό δείκτη προστασίας ειδικά για εκείνη την περιοχή και αποφεύγετε να την εκθέτετε στον ήλιο προστατεύοντάς την με κάποιο ρούχο. Να θυμάστε ότι το δέρμα έχει «μνήμη», δηλαδή μια περιοχή που έχει υποστεί ένα σχετικά σοβαρό έγκαυμα από τον ήλιο θα παραμείνει ευαίσθητη σε όλη σας τη ζωή, άρα θα πρέπει να την υπερπροστατεύετε.
 
7.«Θα μείνω πολλές ώρες στον ήλιο την πρώτη μέρα ώστε να μαυρίσω περισσότερο και πιο γρήγορα».
ΜΑΤΑΙΟ: Χρειάζονται τουλάχιστον 48 ώρες για να φανεί το μαύρισμα όσο κι άν έχετε μείνει στον ήλιο.
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ: Μετά τα 45 λεπτά έκθεσης στον ήλιο ή 20 λεπτά σε εξαιρετικά θερμές συνθήκες το δέρμα αρχίζει να «ζαρώνει».
 
8.«Στις αρχές του καλοκαιριού δεν νομίζω ότι μαυρίζω τόσο ωραία, όσο στο μέσο της εποχής, που η ζέστη είναι μεγαλύτερη».
ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ: Οι πιο «δροσερές» μέρες στις αρχές, αλλά και οι απογευματινές ώρες στην καρδιά του καλοκαιριού είναι: α) πιο αποδοτικές στο αποτέλεσμα (αφού ο ήλιος χαϊδεύει ήπια και ομοιόμορφα το δέρμα σας) και β) πιο ασφαλείς για την υγεία μας. Πάντως, όλο το καλοκαίρι, στην επικίνδυνη ζώνη μεταξύ 12.00 και 16.00, οι ακτίνες του ηλίου είναι κάθετες και είναι πιθανό να καείτε παρά να μαυρίσετε.
 
9.«Κάτω από την ομπρέλα έχω ακούσει ότι δεν είμαι 100% προστατευμένη»
ΣΩΣΤΟ: Ένα κομμάτι πανί δεν είναι ικανό να αποτελέσει σοβαρή ασπίδα κατά της βλαβερής ακτινοβολίας, που έχει τη δυνατότητα να διαπερνά ακόμη και διπλά φιμέ τζάμια. Να θυμάστε ότι η αντανάκλαση των ακτίνων του ήλιου πάνω στην άμμο είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη απ’ ότι στο νερό, άρα φοράτε ισχυρό αντιηλιακό ακόμη και κάτω από σκιά, προστατεύοντας απόλυτα τον εαυτό σας και κυρίως τα μικρά παιδιά σας.
 
10.«Κάτω απο το αντηλιακό μου μπορώ να φοράω και την καθημερινή μου κρέμα ή μήπως θα αλλοιώσει την ισχύ του δείκτη προστασίας;»
ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ! Η υδατική ή η αντιρυτιδική κρέμα ημέρας που επιβάλλεται να χρησιμοποιείτε για να καλύπτετε τις ανάγκες της επιδερμίδας σας ανάλογα με την ηλικία ή τον τύπο του δερματός σας, αποτελεί ισχυρό σύμμαχο της υγείας της επιδερμίδας σας. Φορέστε την άφοβα, αφήστε τη να απορροφηεί και έπειτα απλώστε το αντιηλιακό σας. Η προστασία σας είναι έτσι πλήρως εξασφαλισμένη.
 
 

S

 

 

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

395

Print article Send to a friend Facebook Twitter

Δεν συλλέγουμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα εκτός εάν εσείς επιθυμείτε να μας στείλετε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email)
για εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο (newsletter)