Αρχική>Υγεία>Γενικά> Στοιχεία και μύθοι για την κακοσμία της αναπνοής.

Στοιχεία και μύθοι για την κακοσμία της αναπνοής.

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

536

Print article Send to a friend Facebook Twitter
 
 
 
 
 
Εκτιμάται ότι πάνω από 2 εκατομμύρια Έλληνες υποφέρουν είτε από περιστασιακή είτε από χρόνια «δυσώδη απόπνοια» (halitosis) ή κακοσμίας της αναπνοής και σχεδόν όλοι έχουν αντιληφθεί κάποια μορφή «πρωινής κακοσμίας». Παρόλο που το πρόβλημα αυτό είναι τόσο διαδεδομένο, υπάρχει ακόμα μεγάλο ποσοστό παραπληροφόρησης και σύγχυσης για τις αιτίες της κακοσμίας της αναπνοής και την καταπολέμηση της. Εδώ παρατίθενται κάποια στοιχεία και κάποιοι μύθοι σε σχέση με την κακοσμία της αναπνοής.
 
 
ΣΤΟΙΧΕΙΑ
-Κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό της η κακοσμία της αναπνοής προέρχεται από τη στοματική κοιλότητα 85% (όχι από το στομάχι) και ιδιαίτερα από το πίσω μέρος της επιφάνειας της γλώσσας. Βακτηρίδια και υπολείμματα τροφών που εγκαθίστανται στις αύλακες και τις σχισμές της γλώσσας, αποδομούνται και εκλύουν δύσοσμα αέρια που ονομάζονται «πτητικές ενώσεις θείου», πιο γνωστά σε εμάς ως «κακοσμία της αναπνοής».
 
-Οι καραμέλες, τα στοματοπλύματα, τα σπρέι και οι σταγόνες δεν εξαλείφουν την κακοσμία της αναπνοής ή τα βακτηρίδια που αποτελούν τη βάση της. Σύμφωνα με μια μελέτη από το Consumer Reports (Η.Π.Α.), όλα αυτά απλώς «καμουφλάρουν» ή καλύπτουν την κακοσμία για 10 λεπτά έως μια ώρα.
 
-Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την αντιμετώπιση της κακοσμίας της αναπνοής είναι να χτυπηθεί στην πηγή του προβλήματος, δηλαδή στην επιφάνεια της γλώσσας και σε άλλες περιοχές των μαλακών ιστών, όπως τα ούλα, η εσωτερική επιφάνεια της παρειάς και η οροφή του στόματος. Αν κάποιος βουρτσίζει τακτικά τα δόντια του, χρησιμοποιεί οδοντικό νήμα, μεσοδόντια βουρτσάκια, καθαρίζει με απόξεση τη γλώσσα του με τη βοήθεια ενός γλωσσοκαθαριστή και διατηρεί στο στόμα του μια σταθερή ροή σάλιου, θα έχει εγγυημένα καθαρό στόμα και δροσερή αναπνοή.
 
ΜΥΘΟΙ
-Η κακοσμία της αναπνοής προέρχεται από το στομάχι.
Σύμφωνα με πρόσφατες ιατρικές έρευνες, λιγότερο από το 8% της κακοσμίας της αναπνοής έχει την προέλευση της στο στομάχι, τους πνεύμονες ή τα ιγμόρεια. (DELANGHE & ΣΥΝ. 1997). Η κατανάλωση κρεμμυδιού, σκόρδου και οινοπνεύματος μπορούν προσωρινά να επηρεάσουν την αναπνοή ενός ατόμου, η οσμή όμως που παράγεται είναι δύσκολο να αναδύεται από το στομάχι, επειδή οποιαδήποτε χημική ουσία από αυτές τις τροφές εισέρχεται γρήγορα στο κυκλοφορικό σύστημα και εξανεμίζεται στους πνεύμονες.
 
-Αν κανείς βουρτσίζει συχνότερα τα δόντια του θα μπορέσει να ελέγξει την κακοσμία της αναπνοής;
Αυτό δεν θα φέρει αποτελέσματα διότι το μεγαλύτερο ποσοστό της οσμής προέρχεται από τη γλώσσα και τους μαλακούς ιστούς άλλων περιοχών του στόματος, όχι από τα δόντια.
 
-Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί την κατάσταση της αναπνοής του;
?σχημη γεύση στο στόμα ή οι σωματικές αντιδράσεις άλλων ανθρώπων δεν αποτελούν βάσιμες ενδείξεις για την ύπαρξη του προβλήματος της κακοσμίας της αναπνοής. Ο καλύτερος τρόπος για να μάθει κανείς αν έχει κακοσμία της αναπνοής είναι να ρωτήσει ένα φιλικό ή ένα αγαπημένο του πρόσωπο ή να συμβουλευτεί τον οδοντίατρο του.
 
-Βούρτσισμα ή «απόξεση» της επιφάνειας της γλώσσας;
Το βούρτσισμα τείνει να ανακινεί και να ανακατανέμει τα υπολείμματα πάνω στη γλώσσα, ενώ με την απόξεση αυτά τα υπολείμματα απομακρύνονται με καθαρό τρόπο με λίγες γρήγορες κινήσεις.  

                  Διαβάστε ακόμη  :    Πώς γίνεται ο καθαρισμός ανάμεσα στα δόντια 

 

                  Περισσότερα στο :    Capitano προιόντα στοματικής υγείας 

                                

                                     

 

 

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

536

Print article Send to a friend Facebook Twitter

Δεν συλλέγουμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα εκτός εάν εσείς επιθυμείτε να μας στείλετε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email)
για εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο (newsletter)